Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

9 septembrie 2024

Participarea Reprezentantului Permanent al României la ONU, Ambasador Ion I. Jinga, la dezbaterile generale ale sesiunii a 59-a a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială


Comunicat de Presă

La 15 februarie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasador Ion I. Jinga, a susținut o intervenție în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială. Tema prioritară a actualei sesiuni este: „Tranziția socială justă către dezvoltarea durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială și asigurarea bunăstării tuturor”.

Diplomatul român a arătat că, în actualul context marcat de pandemia cu COVID-19, pe măsură ce procesul de refacere și reconstrucție a societăților avansează, importanța tehnologiei digitale crește. Utilizarea acesteia a devenit deja esențială în aproape fiecare aspect al răspunsului global la pandemie, tehnologia deținând un rol central în menținerea funcționării economiilor și a sistemelor de sănătate, formării tinerilor și conectării actorilor sociali. Implementarea Foii de parcurs pentru cooperare digitală (Roadmap for Digital Cooperation), lansată de Secretarul General al ONU, evidențiază însă și realitatea că, în era interconectivității, 87% din populația statelor dezvoltate utilizează internetul, în timp ce acest procent este de doar 19% în rândul țărilor cele mai puțin dezvoltate, ceea ce afectează accesul acestor state la prosperitate.

Subliniind, în acest context, necesitatea generării unui parteneriat global între guverne și alți actori relevanți în domeniu, în vederea asigurării accesului inclusiv și echitabil la tehnologiile digitale, a evidențiat faptul că Romania se situează între primele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește conectivitatea, grație utilizării extinse a internetului în bandă largă ultra-rapidă și a rețelelor fixe de mare capacitate, dar și din punct de vedere al numărului absolvenților în domeniul IT&C.

Exemplificând progresele industriei digitale românești și potențialul țării noastre de a deveni un centru remarcabil de inovație, reflectate inclusiv în crearea unor centre R&D și existenţa unui ecosistem important de proiecte de tip start-up, a amintit succesul inițiativei UiPath, primul “unicorn tehnologic” din România, evaluat în prezent la peste 35 de miliarde de dolari.

Digitalizarea educației și adaptarea sistemului educațional la progresul tehnologic au devenit o prioritate în anul 2016, odată cu lansarea, de către Președintele României, a proiectului național „România educată”, iar în anul 2020 a demarat elaborarea Strategiei de digitalizare a educației în școli. Unul din obiectivele majore ale României în domeniul dezvoltării îl reprezintă asigurarea incluziunii sociale. Sectorul digital este un exemplu în acest sens, România având unul dintre cele mai ridicate procente de femei care lucrează în domeniul IT, din întreaga Europă.”

În același timp, ambasadorul Jinga a atras atenția cu privire la riscurile generate de utilizarea tehnologiei digitale fără respectarea normelor de drept internațional:

Mulțumită internetului, astăzi audiența se află întotdeauna în aceeași cameră cu noi, iar tehnologia informației a devenit parte a vieții noastre. Dar revoluția tehnologică nu aduce doar oportunități, ci și provocări și amenințări. Folosirea tehnologiilor digitale cu desconsiderarea normelor de drept internațional – inclusiv încălcarea drepturilor omului și a dreptului umanitar – poate genera excluziune și inegalități, supraveghere abuzivă, informații false și criminalitate cibernetică. Omenirea nu poate profita din plin de beneficiile erei digitale fără mobilizarea unei cooperării globale, menite să contracareze aceste pericole potențiale.”

Referindu-se la securitatea cibernetică, a punctat succesul înregistrat de România în identificarea unor soluţii de securitate digitală utilizate astăzi la nivel global, precum Bitdefender, dar și găzduirea de către ţara noastră a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice. 

Lumea digitală poate avea și o fațetă mai întunecată, dar ea ne oferă și nenumărate beneficii, cu condiția să știm să le folosim în respect față oameni, națiuni și planeta pe care trăim. Omenirea are astăzi șansa de a reconstrui mai bine decât a făcut-o în trecut, iar utilizarea tehnologiilor digitale este vitală pentru o societate inclusivă și sustenabilă. Vom reuși acest lucru, dacă vom ști să ne adaptăm noii lumi. Așa cum spunea John F. Kennedy: „Schimbarea reprezintă legea vieții, iar cei care privesc doar spre trecut sau prezent vor rata, cu siguranță, viitorul.”

România este o prezență activă în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Socială. Țara noastră a prezidat, prin Reprezentantul Permanent la ONU, sesiunile 53 și 54 ale Comisiei (2015 – 2016) și a deținut funcția de vice-președinte la sesiunile 55 (2017), respectiv, 56 (2018) ale CSocD.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni