Reprezentantul Permanent al României la ONU a prezidat Ceremonia de premiere a laureaților Premiului ONU pentru Populație 2020
11 decembrie 2020
COMUNICAT DE PRESĂ
La 10 decembrie 2020, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a prezidat ceremonia virtuală de premiere a laureaților Premiului ONU pentru Populație, ediția 2020. La eveniment au participat Maria Luiza Ribeiro Viotti, Șefa de Cabinet a Secretarului-General al ONU, care a prezentat un mesaj în mumele acestuia, Dr. Natalia Kanem, Secretar-General Adjunct al ONU, Director Executiv al UNFPA (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație) și Secretar al Comitetului Premiului ONU pentru Populație, ambasadori și diplomați.
Laureații din acest an ai premiului sunt Majestatea Sa Gyalyum Sangay Choden Wangchuck, Regina Mamă a Regatului Bhutan, la categoria ”candidați individuali” și organizația neguvernamentale HelpIndia, reprezentată de președintele acesteia, Kiran Karnik, la categoria ”instituții”.
În intervenția de deschidere, ambasadorul României a amintit că Premiul ONU pentru Populație a fost înființat cu 39 de ani în urmă, în semn de recunoaștere a importanței problematicii populației și dezvoltării, subliniind faptul că ”deși pandemia globală de COVID-19 a afectat economiile țărilor, a suprasolicitat serviciile sociale și de sănătate, a dus la închiderea multor afaceri și a generat creșterea violenței bazate pe gen, guvernele și partenerii ONU au demonstrat că angajamentul lor față de sănătatea și drepturile femeilor și fetelor rămâne neschimbat”.
Subliniind necesitatea continuăriiimplementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în scopul de a asigura progresul în domeniile drepturilor omului, sănătății, autonomizării femeilor și educației, a exemplificat câteva dintre realizările remarcabile înregistrate în cei 25 de ani de la Conferința Internațională privind Populația și Dezvoltarea, din 1994: ”Procentul la nivel global al femeilor tinere căsătorite înainte de vârsta de 18 ani a scăzut de la 34% în 1994, la 25% în 2019; rata de fertilitate la nivel global a scăzut de la 3,2 nașteri/femeie în 1990, la 2,5 nașteri/femeie în 2019; speranța de viață a crescut cu 7 ani față de 1994, mortalitatea maternă a scăzut cu 40%, iar sărăcia a fost redusă la jumătate; școlarizarea primară este în prezent accesibilă celor mai mulți copii din lume”.
Instituit în 1981, Premiul ONU pentru Populație reprezintă cel mai prestigios premiu oferit anual în sistemul ONU, pe această temă. Prin relevanța activității persoanelor și organizațiilor care l-au câștigat de-a lungul timpului, acest premiu a devenit un instrument puternic pentru promovarea recunoașterii problemelor privind populația și onorarea contribuțiilor semnificative ale celor care își pun cunoștințele în serviciul umanității, pentru bunăstarea popoarelor și națiunilor.