Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 martie 2024

Profesorul Traian Lupu: Cinci decenii dedicate Școlii și Cetății


”Cinci decenii dedicate Școlii și Cetății, Culturii și Artei dobrogene,

Culturii și Artei românești”

1.„LA CATEDRA DIN CETATE”

Motto: „Vivat Academia! …Semper sint in flore!”

Bănăţean de baștină, profesorul TRAIAN LUPU, născut la data de 21 ianuarie 1947, în comuna Biled, judeţul Timiş, a căutat să cinstească educaţia primită pe meleagurile de baştină, de la părinţii săi – (ardeleni din Ţara Moţilor, veniţi în Banat după reforma agrară din 1945, atunci când tatăl dânsului a primit 5 ha de pământ, pentru că ”a dus pe umeri Războiul, ca sergent, de la Cotul Donului, până-n Munții Tatra”) – şi de la dascălii pe care i-a avut în şcolile pe care le-a absolvit – vestitul Liceu „C.D. Loga”, respectiv Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara. A urmat mai apoi şi cursurile post-universitare de şase ani ale SNSPA, specializarea Management în Cultură, între anii 1986-1991. Este calificat și ca Formator și Manager de proiect, cu dublă recunoaștere, de la Ministerul Educației și Ministerul Muncii. 

După ce a fost repartizat, în 1969, ca profesor de Educaţie Plastică în judeţul Constanţa, a îndrumat și format, cu drag şi cu pasiune, în domeniul Frumosului artistic şi al creativităţii tehnice, vreme de aproape cinci decenii, generaţii de elevi din clasele de gimnaziu şi Liceu în cele trei şcoli la care a predat – cea din Ciobanu, apoi la Liceul Teoretic din Cobadin şi la Școala Nr.5 ”Gala Galaction” din Mangalia, activând cu dăruire şi pe plan cultural-artistic, atunci când a îndeplinit, în paralel şi funcţia de Director al Caselor de Cultură de la Cobadin şi Mangalia, vreme de două decenii, între anii 1972-1992.    

Foto: Vestitul Cor de femei de la Cobadin, în anii 1972-1977. Dirijor: Emanoil Frusinescu.

Din toamna anului 1991, domnul profesor Traian Lupu a revenit la catedra de Educație plastică din cadrul Școlii Nr.5 ”Gala Galaction” din Mangalia și s-a dedicat educării mai multor generații de copii ”care i-au trecut prin mâini”, ”întru cultivarea Frumosului artistic, a formelor și volumelor, a ”Proporției de Aur”, armoniilor cromatice și echilibrului în compozițiile plastice. 

Se poate afirma că, la școlile la care a predat, a pus bazele formării viitorilor artiști plastici, graficieni, arhitecți, profesori de Desen, ingineri constructori și proiectanți de valoare, care s-au ridicat dintre elevii săi și cu care se mândrește, pentru faptul că i-a descoperit și ”le-a aprins scânteia”, i-a inițiat, atât în gimnaziu, cât și la liceu! Pe blogul personal stau mărturie o seamă de cuvinte frumoase de mulțumire adresate domnului profesor de foștii săi elevi…

Pe internet, puteţi viziona ”Primele expoziţii virtuale de artă plastică din istoria şcolilor mangaliene” şi Albumele virtuale „PRO ARTIS”, pe blogul dedicat elevilor săi. (Sinteză prezentată în anul 2010, odată cu ieșirea sa la pensie).

https://www.mangalianews.ro/2018/02/pro-artis-mangalia-un-dialog-cromatic-al-generatiilor-partea-i/

https://www.mangalianews.ro/2018/03/pro-artis-mangalia-dialogul-generatiilor-expo-ii/

https://www.mangalianews.ro/2018/04/pro-artis-mangalia-dialogul-generatiilor-expo-iii-iv/

II. CONTRIBUȚII LA PROMOVAREA MANGALIEI PE PLAN NAȚIONAL ȘI INTERNAŢIONAL – partea întâi

De-a lungul timpului, domnul profesor Traian Lupu a contribuit (și contribuie și astăzi) la cunoaşterea și promovarea Mangaliei pe plan național și internaţional, prin forme specifice de activitate, dintre care amintim, în ordine cronologică, următoarele: 

 Cursul opţional integrat „Pro Artis”, la Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia. https://photos.google.com/u/2/albums/

https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipPlBxUlFh2mgl2sccRxpoLDPFkTds1PbBBaEjq2

Aici, la cercul de Arte plastice ”Pro Artis”, elevii săi au obţinut numeroase premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul I în Italia – 1998, iar în Japonia, în anul 2001, Premiul Special Internaţional, între cele 14.000 de lucrări ale copiilor din 120 de ţări din lumea întreagă! 

A pregătit cu copiii diverse Expoziţii tematice la Complexul „President” (actualul ”New Belvedere”, Casa de Cultură, Biblioteca municipală, în şcoală şi în alte instituţii din Mangalia sau din Constanţa. Expo President – ”Un deceniu de artă plastică la Şcoala nr. 5 din Mangalia”, decembrie 2000 – martie 2001. https://traianlupum.wordpress.com/2010/03/24/pro-artis/

https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipNSewzlSPn5c5_KNir8ki-RZGsiNjedqu2yR7TQ

În anii 2006 şi 2007, domnul profesor Traian Lupu a iniţiat şi coordonat două proiecte culturale internaţionale ale Şcolii Nr.5 din Mangalia şi a reuşit performanţa de a obţine, alături de colaboratorii școlii, cu corul ”Galacteea” și cu pictorii săi, de două ori, pentru Școala ”Gala Galaction” – Premiul I şi Trofeul de Cristal, la GEF Sanremo, cel mai mare Festival Internaţional de Creativitate Şcolară, între 23 de ţări şi 37 de provincii italiene care au participat în concurs! Vezi: https://traianlupum.wordpress.com/2010/04/12/sanremo-2006-2007-dosar-de-presa/

„VENI, CANTA, VICI !”- Sanremo 2007 – Expediţie culturală

https://photos.google.com/u/2/album/AF1QipM50oRHeqcDs_Rszx-rTUofDILTdrBm96T9NccB

(Foto) Constănțenii – singurii români învingători la Sanremo! 

(Ce titlu frumos!). Vă invităm să citiți articolul cu atenție. Mulțumim, Alina Enache.

Pentru întreaga sa activitate la catedră, a primit GRADAŢIA DE MERIT, de două ori câte patru ani la rând (2002-2006 şi 2007-2011), precum și cea mai înaltă distincție din învățământ,  Diploma de Excelență ”Gheorghe Lazăr”, în anul 2010, aceasta din urmă doar teoretic, pentru că, de fapt, acordarea premiilor și distincțiilor a fost ”prorogată” mereu, de atunci încoace, de Ministerul Educației, fără nicio finalizare concretă. Din păcate, în aceeași situație se află multe alte cadre didactice merituoase din orașul nostru, din județ și din țară, iar soluția nu o poate da altcineva decât Parlamentul României…

Este momentul să amintim aici şi de Taberele de creaţie plastică pe care  le-a organizat domnul profesor Traian Lupu la Mangalia, ca director al Casei de Cultură, ”în anii mai tineri”, cu participarea studenţilor de la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (actuala Universitate Națională de Arte) şi cu Societatea Profesorilor de Desen din România. 

Taberele respective au lăsat Mangaliei o zestre artistică valoroasă – peste 70 de tablouri în ulei şi lucrări de grafică, ce se doreau a fi un nucleu de bază pentru viitorul Muzeu de Artă Plastică Modernă şi Contemporană la Mangalia, sau pentru o Galerie de Artă… Majoritatea lucrărilor au fost donate Șantierului Naval, cel care a sponsorizat la vremea respectivă taberele de creație plastică, altele se mai află pe la Casa de Cultură sau pe la Primărie.

 În paralel, având şi o complexă pregătire muzicală (de la 7 ani, cântă la vioară, apoi, la chitară și percuție. A cântat în tinereţe, la Timişoara, în mai multe formaţii studenţeşti de muzică rock, la chitară, voce sau baterie şi, separat, la vioară, în Ansamblul folcloric al Casei de cultură a Studenţilor), a pus instrumentele muzicale în mâinile mai multor generaţii de copii, sau chiar ale colegilor săi, cadre didactice, învăţându-i să cânte la chitară, vioară, mandolină, sau la instrumente de percuţie. Mulţi dintre aceştia şi-au alcătuit la rândul lor formaţii cu care au cules laurii succeselor pe scenele judeţului, ale ţării, sau peste hotare. Iată ce ne spune despre acea perioadă domnul profesor Traian Lupu, depănându-și amintirile de suflet, cu pasiunea-i binecunoscută:

”În anul 1990, am înființat Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură din Mangalia, care a susţinut spectacole folclorice în faţa turiştilor români şi străini din stațiunea Neptun, la Cramă, Popasul Căprioarelor şi la Rustic și, în afara faptului că eram organizatorul ansamblului, am cântat de drag, la vioară şi percuție, alături maestrul Gheorghe Parnica, de Nicolae Călin şi George Călin precum şi de alţi renumiţi instrumentişti şi interpreţi de folclor autentic. (În vara anilor 1996 şi 1997, am cântat și cu trupa „Semnal M” la Complexul Razelm din staţiunea Venus, la vioară – „Bal la Apahida” şi la tobe, alte piese muzicale)… 

Deși repetam noaptea, după terminarea filmului, în sala înghețată, încălzindu-ne mâinile și inimile cu câte o ceașcă de ceai, reușisem să înfiinţăm pe lângă Casa de Cultură din Mangalia un Teatru Popular cu stagiune permanentă, având “patalama” oficială de la omonimul Ministerului Culturii de atunci. 

În memoria multor amatori de teatru din Mangalia, sunt sigur că au rămas piesele “Bill optimistul, sau idilă newyorkeză”, a lui Paul Everac, cu care am obtinut Locul I pe ţară şi titlul de Teatru Popular, în regia excepţionalului regizor amator Tudorel (Relu) Lupu, tânăr inginer în Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, pe vremea aceea, sau, “Generalul și inamicii”, o altă piesă regizată şi interpretată de acelaşi Relu Lupu, avându-i ca parteneri de scenă pe Adriana Puţureanu, un talent extraordinar, pe Elena Zaharia, Iuliana Bugu, Viorel Chiurtu și pe Cristian Bărhălescu, (fost ministru secretar de stat în turism, în anul 2012)… Iar lista ar putea continua cu Anca Duțu, Cezar Iordache, Adrian Vâlcu, Constantin Olteanu, Simion Gârdan, Elena Dinu, Elena Ciocan, Adrian Mihăilescu și mulți alți pasionați artiști amatori de teatru, de toate vârstele și de toate profesiile, pe care i unea pasiunea pentru teatru…”.

https://www.mangalianews.ro/2020/01/portret-traian-lupu-profesorul-de-desen-cu-suflet-de-muzician-2/

III. – ACTIV, PENTRU COMUNITATE 

Ca bun cetățean, domnul profesor Traian Lupu s-a implicat în realizarea unor importante proiecte comunitare, precum:

Proiectul social M.I. Dobrogeanu, prin care, ca iniţiator, în anii 2003-2004, a reuşit să aducă o sponsorizare externă importantă: Materiale de construcţii pentru 18 (optsprezece) locuinţe sociale unifamiliale de câte 60 m.p fiecare, în valoare de peste două miliarde de lei vechi, pe care le-a predat Primăriei Mangalia, pentru 18 familii defavorizate din zonă (proiect pentru care i s-a promis titlul de Cetăţean de Onoare, la vremea respectivă…). Din aceste materiale s-au construit, în 2008, nouă case, care au fost repartizate în anul 2010…

Dintre preocupările „complementare” ale profesorului Traian Lupu, mai amintim faptul că, în anii 2004-2005, a contribuit la schițarea proiectului care s-a conturat mai apoi sub genericul: „Callatis – Istorie la Malul Mării Negre – Măsuri de Conservare, restaurare şi valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al Municipiului Mangalia”, finalizat recent de Primăria Mangalia.

Pe parcursul anilor 2008-2009-2010, a iniţiat şi coordonat un alt proiect intercurricular şi interinstituţional, numit „Istorie şi Artă la Mangalia”, prin intermediul căruia clasele gimnaziale ale Şcolii nr.5 „Gala Galaction” au cunoscut şi studiat în mod nemijlocit valoroasele obiecte expuse la Muzeul de Arheologie, precum şi Cetatea „Callatis”, realizând studii, desene, crochiuri și acuarele, peisaje, sau modelaj – replici din lut după artefactele expuse în Muzeu.

În cadrul activităţilor la clasă a ieşit din şabloanele prăfuite şi a scos copiii în natură, la studii de peisaj (structuri naturale şi artificiale), în preajma şcolii sau pe faleza de lângă Portul turistic Mangalia, iar rezultatele se pot vedea în expoziţiile permanente din şcoală sau în albumele postate în galeria virtuală „Pro Artis”: https://get.google.com/albumarchive/115374775232864004746

În fiecare an şcolar, din 2006 până în 2010, s-a implicat în mai multe proiecte internaţionale ale şcolii printre care: Proiectul trilateral româno-italiano-cipriot „GREEN 4 EVER” din cadrul Programului SOCRATES – COMENIUS 1.                   

A fost prezent cu micii plasticieni şi în Proiectul internaţional intitulat „Noile energii şi dezvoltarea durabilă. Europa de ieri, de azi şi de mâine”, ce s-a derulat în perioada 2008-2010. Au colaborat şcoli din cinci ţări europene: Franţa (coordonator de proiect), Italia, Germania, Polonia şi România, reprezentată de Şcoala „Gala Galaction” din Mangalia, ca partener de proiect. 

Spre satisfacţia îndrumătorului lor, mai mulţi absolvenţi ai claselor a VIII-a din Școala ”Gala Galaction” s-au orientat spre Liceele de Artă din Constanţa sau Bucureşti, urmând apoi şi instituţii superioare de profil artistic-plastic și sunt acum profesori de Arte, pictori, graficieni, ori arhitecți, constructori, graficieni, designeri.

________________________________________

 Tot ca o activitate complementară utilă urbei, domnul profesor Traian Lupu a realizat, în anul 2008, un parteneriat cu Şcoala „Gala Galaction”, înfiinţând în localul de la sens Centrul Zonal de Formare Profesională Mangalia, al cărui director a fost şi a demarat cursuri de formare şi perfecţionare profesională, precum cele de formator, manager de proiect, operator calculatoare şi altele. La absolvire, cursanţilor li s-au eliberat Diplome cu dublă autorizare, de la Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei.   

________________________________________

Revenind la prezentarea cronologică a activității ”din Cetate” a domnului profesor Traian Lupu, dorim să mai adăugăm următoarele: 

  Membru fondator, primul vicepreşedinte al Fundaţiei „Callatis’96”, de pe lângă Primăria Mangalia, în anul 1996, fiind consilier municipal în Consiliul local, a avut iniţiativa înfiinţării acestei Fundaţii cu caracter umanitar şi cultural-artistic, în scopul sprijinirii concrete a unor activităţi specifice. Nu mai știe ce se întâmplă în prezent cu această Fundație… 

  August 1998: În cadrul programului Mangalia-Greenport, USA, trei dintre cei şapte copii care au reprezentat elevii mangalieni la Greenport, timp de 30 de zile, au fost de la Şcoala nr.5 ”Gala Galaction”, iar dintre aceştia, două eleve – Giusepina Drăgoi şi Andreea Arsene, pe care le-a propus să reprezinte şcoala, ca fiind cele mai bune pictoriţe ale generaţiei lor.  

  În anii 1997-1998, în aceeaşi calitate de consilier municipal, a lansat şi susţinut în cadrul Comisiei de cultură şi în Consiliul municipal ideea unui Eveniment muzical anual organizat în perioada estivală, la Mangalia, cu aportul profesioniştilor, în sensul depăşirii etapei de ”amatorism local” în care „se scăldau” manifestările culturale estivale organizate până atunci… (Şi aşa s-a născut Festivalul „CALLATIS”…). 

________________________________________

  Din experiența anilor anteriori, tot atunci a propus şi realizarea unui Ansamblu sculptural dedicat memoriei eroilor locali căzuţi în cele două războaie mondiale, solicitat de veteranii militari, sub forma unei tabere de creaţie cu tineri absolvenţi ai Facultății de Arte Plastice a fostului Institut „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, actuala Universitate Națională de Arte.

Propunerea a fost preluată de Consiliul municipal şi Primărie şi transformată în Monumentul Eroilor, de pe platoul aflat în faţa Casei de Cultură Mangalia şi, astfel, studenţii de atunci au creat Complexul Monumental așezat în interiorul sugeratelor ruine ale unei bazilici romane. Daniel Divrician, specialist în metal, a realizat Poarta Luminii; Doru Nuţă, sculptor – Altarul şi Adrian Dumitru, ceramist – Înălţarea.

________________________________________

Ca membru fondator și vicepreşedinte, în anii 2004-2005, 2005-2006, al Clubului Rotary Mangalia și coordonator de proiecte comunitare, a pus umărul la reuşita proiectelor comunitare prin care Clubul a primit câteva granturi în valoare de cca. 60.000 USD, din care s-au procurat două mese chirurgicale noi cu monitoarele necesare şi paturi, destinate Spitalului municipal din Mangalia. 

Pentru spitalele şi sanatoriile din Mangalia şi din judeţul Constanţa, Clubul Rotary Mangalia a adus în 2008, prin contribuţii personale şi sponsorizări externe, aproape o sută de scaune noi cu rotile. Tot în această asociaţie comunitară, în anul 2005, a reuşit, împreună cu ceilalţi rotaryeni din Mangalia și din Constanța, să aducă apa potabilă la Şcoala generală din satul Cotu Văii, comuna Albeşti. Acţiunilor de acest gen li s-a adăugat o bursă de studii pentru o fostă elevă a Şcolii nr.5, Luminiţa Andrei, studentă la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, în prezent o soprană cunoscută pe plan naţional şi internaţional! 

De mai mulți ani a lansat, iar apoi a publicat și în cotidianul online Mangalia News, proiectul denumit ”Parcul Arheologic Subacvatic Mangalia”, care s-ar putea dezvolta între hotelul Paradiso şi portul turistic Mangalia, obiectiv ce ar putea fi un original punct de atracţie, un ”magnet” pentru turişti, cu un tunel de acces şi cupole circulare, transparente, pentru a se pune în valoare vestigiile vechii cetăţi Callatis aflate sub apa mării. Ar exista și varianta folosirii în acest perimetru a unor mini-submarine transparente, dedicate turismului subacvatic, pentru 2 – 5 persoane.

PARCUL ARHEOLOGIC SUBACVATIC MANGALIA – propunere de proiect cu fonduri europene [VIDEO] https://www.mangalianews.ro/2018/03/parcul-arheologic-subacvatic-mangalia-propunere-de-proiect-cu-fonduri-europene-video/

https://www.mangalianews.ro/?s=Parcul+Arheologic+Subacvatic+Mangalia

 În acest scop, se poate înfiinţa şi un Centru de cercetări subacvatice, sub egida Direcției de Cultură și Sport şi a Muzeului “Callatis”. Și pentru aceste proiecte a venit cu propuneri concrete de finanțare din fonduri europene, în calitatea sa de Manager de proiect (calificat), pentru proiecte culturale şi economice locale. 

 Pentru dezvoltarea TURISMULUI ISTORIC LOCAL, a mai propus cu diverse ocazii și a publicat articole prin care susține PUNEREA ÎN VALOARE A ZONEI TUMULARE din jurul Mangaliei, pentru că Tumulii respectivi (movilele de pământ) pot ascunde importante vestigii arheologice, iar introducerea lor în circuitul turistic ar presupune: Cercetări de specialitate, Săpături arheologice, Amenajări de drumuri și căi de acces, Servicii conexe pentru turiști: Alimentație publică, Agrement, Cazare. Detalii, aici:

PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (II) https://www.mangalianews.ro/2016/11/propuneri-pentru-strategia-de-dezvoltare-locala-municipiului-mangalia-ii/

Vă invităm să urmăriți și celelalte idei de proiecte fezabile, de importanță majoră pentru zona de sud a litoralului românesc, expuse și susținute public de domnul profesor Traian Lupu:

PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALĂ a municipiului Mangalia (I) https://www.mangalianews.ro/2016/11/propuneri-pentru-strategia-de-dezvoltare-locala-municipiului-mangalia/

1. VARIANTA DE OCOLIRE A MANGALIEI (Șoseaua de centură).

– Realizabilă cu fonduri guvernamentale și europene.

– S ar creea noi locuri de muncă și s ar decongestiona circulația actuală din oraș.

(vezi articolul ISTORIA UNEI VARIANTE. Varianta de ocolire (șoseaua de centură) a Mangaliei). https://www.mangalianews.ro/2016/09/istoria-unei-variante-varianta-de-ocolire-soseaua-de-centura-a-mangaliei/

2. COMPLEX DE SERE ȘI SOLARII, încălzite cu gaze naturale.

Ar putea fi construite cu fonduri europene și administrate de Consiliul Local și Primăria Mangalia, sau într-un parteneriat public-privat.

Avantaje: – Locuri de muncă;  – Legume si fructe proaspete si ieftine, pentru Mangalia cu statiunile si localitățile învecinate!

3. BAZIN OLIMPIC DE ÎNOT, atât de necesar pentru copiii și tinerii orașului.

– Realizabil tot cu fonduri europene.

4. TELEGONDOLĂ între stațiunile din sudul litoralului, după modelul celei din Mamaia. Avantaje: – Ar fi un puternic “MAGNET” pentru turismul din sudul litoralului;

– Noi locuri de muncă. – Realizabilă în mai multe etape, între stațiuni, cu fonduri europene sau în parteneriat public-privat.

5. CAMPUS LICEAL INTEGRAT, cu profil turistic și alimentație publică, în Saturn, zona Tosca, pentru Colegiul Economic Mangalia și mutarea Școlii Gimnaziale Gala Galaction în actualul sediu al Colegiului Economic. – Realizabil cu fonduri europene.

6. Un CENTRU DE EXCELENȚĂ pentru elevii cu performanțe școlare deosebite. 

– Realizabil cu fonduri europene.

7. Un SPITAL PENTRU BOLNAVII CRONICI din toată zona Mangalia.

– Realizabil cu fonduri europene și guvernamentale.

8. Înființarea ZONEI ECONOMICE LIBERE MANGALIA

AVANTAJE: – Atragerea capitalului și investițiilor străine și autohtone;

– Valorificarea mai bună a potenţialului uman şi absorbţia şomajului prin crearea de noi locuri de muncă; – Introducerea de noi tehnologii, perfecţionate şi competitive;

– Atragerea producătorilor unor mărfuri deficitare pe piaţa națională sau chiar pe cea mondială; – Valorificarea mai bună a potenţialului geografic şi economic al zonei;

– Realizarea unui impact favorabil asupra economiei naţionale şi regionale.

9. Mangalia poate deveni ZONĂ METROPOLITANĂ, un Pol de Creștere, atât pentru turismul din sudului litoralului, cât și pentru celelalte activități economice specifice zonei.

10. În cadrul Clusterului local, PARCUL INDUSTRIAL MANGALIA ar putea avea un rol mult mai important în economia locală decât îl are în prezent, cu atât mai mult cu cât Consiliul Local Mangalia este acționar cu 60 %, în parteneriat cu Romexpo – 10%, Camera de Comert (CCIR) – 20% și Centrul de Afaceri Marea Neagră – 10%.

 11. Este necesară și posibilă extinderea actualului Muzeu de Arheologie cu o Secție de Istorie Modernă și Contemporană a Mangaliei și cu spații speciale pentru Ateliere de pictură, sculptură, de ceramică, metal și sticlărie, în care artiștii plastici să realizeze obiecte de artă și artizanat cu specific local, de care Mangalia duce lipsă în prezent.

12. Fosta Casă a Tineretului din Mangalia ar putea fi transformată într-un PALAT AL COPIILOR, cu dotările corespunzătoare pentru cercuri de navomodelism și alte cercuri tehnice, artistice, muzicale, științifice, sportive, cu programe adecvate vârstei copiilor și adolescenților. 

13. După modelul recentului proiect “Time Maps”, organizat de Muzeul de Arheologie, dar și din experiența anilor trecuți, pot fi organizate la Mangalia TABERE DE CREAȚIE PLASTICĂ, în colaborare cu instituțiile cu profil artistic din Constanța sau din alte localități din țară sau din afara României.

(Aici nu e nevoie de fonduri europene sau guvernamentale. APL asigură cazarea și masa pentru studenți și profesorii însoțitori, iar aceștia oferă în schimb orașului câte o lucrare de pictură, grafică, ceramică sau sculptură, iar valoarea lor va crește în timp…).

14. Firesc ar fi ca produsele Taberelor de creație plastică, dar și ale artiștilor plastici locali să fie expuse într o GALERIE DE ARTĂ a municipiului Mangalia, punându-se astfel bazele unui Muzeu de Artă al orașului. Și acest obiectiv ar putea fi inclus în viitoarea SDL, la capitolul Cultură-Artă.

15. În sezoanele estivale, este foarte utilă organizarea la Mangalia și în stațiuni a unui TÂRG AL ARTIZANILOR (Meșterilor populari), în locații stabilite pentru mai mulți ani, cu toate dotările necesare, asigurate de APL.

16. Grădinile de vară și cinematografele din Mangalia și stațiuni.

După preluarea și amenajarea lor, se pot organiza aici Stagiuni estivale de spectacole pentru toate vârstele, sub egida Direcției Cultură și Sport Mangalia, așa cum se întâmplă  de câțiva ani la Teatrul de Vară din Jupiter.

 ALTE PROIECTE SOCIALE propuse și susținute, de-a lungul timpului, de domnul profesor Traian Lupu:

17. Un Cămin pentru oamenii fără adăpost.

18. Un Centru pentru copiii cu autism din zona Mangalia.

19. Ar mai fi necesar și un Adăpost pentru animale fără stăpân, realizabil în parteneriat cu asociații care protejează animalele, după modelul adăpostului de la Cernavodă. 

20. Proiecte transfrontaliere. Proiecte comune în domenii precum: Investiții, locuri de muncă, cultură, sport, artă, realizabile cu vecinii bulgari de la Dobrici, Balcik, Varna, dar și cu parteneri din alte țări, din orașele cu care Mangalia este înfrățită. (Vezi lista aici: http://mangalia.ro/index.php/categorie/oras/orase-infratite/).

________________________________________

MEMENTO – 2019: 

S-au împlinit anul trecut 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie. Iată ce mărturisește domnul profesor Traian Lupu (care, pe vremea aceea era directorul Casei orășenești de Cultură), în cartea ”REVOLUȚIA DIN DECEMBRIE 1989 – VALOAREA LIBERTĂȚII”, apărută în anul 2013, la Mangalia: 

”În ziua de 22 decembrie 1989, pe la prânz, împreună cu Viorel Rednic, am adus de la Casa de Cultură o stație de amplificare și un microfon, care au fost montate pe copertina din fața Primăriei; astfel, pentru prima dată, după zeci de ani, toți cei care doreau să-și exprime gândurile liber, în public, o puteau face. Îmi amintesc cu emoție ce momente am trăit atunci, în după amiaza și seara zilei de 22 decembrie 1989, când am fost în Primăria Mangalia. 

La etaj, era plin de oameni… De la geamurile Primăriei, seara, împreună cu alți cetățeni, am văzut mai multe siluete negre pe blocul de vizai și ne temeam că sunt teroriști și că vor trage în noi… Am ieșit din Primărie, spre Casa de Cultură, cu cocarde tricolore late (bucăți de panglică), la mâna stângă, împreună cu Viorel Rednic, tehnician la Cinema Farul, care-și desfășura activitatea în Casa de Cultură. Ne așteptam, la fiecare pas, să tragă cineva în noi… 

Panglicile tricolore ni le-au legat la mână doi dintre revoluționarii aflați în Primărie: Irfan Malaomer, fotograful cu care colaboram la activitățile din Casa de Cultură și domnul Caminschi. Ambii au afirmat ulterior că ei ne-au pus însemnele tricolore pe braț, în Primărie, pe 22 decembrie 89, ”pentru că așa se distingeau participanții la Revoluție”…

La Casa de Cultură ne-am organizat pe posturi, toți salariații făcând permanent de serviciu la sediu, câteva zile și nopți la rând. Am auzit atunci cum țiuiau gloanțele trasoare dinspre mare și se loveau de pereții blocurilor din apropiere”. (”Nu mi-am depus niciun dosar pentru vreun titlu de revoluționar, întrucât am considerat că nu am făcut altceva decât ceea ce era o datorie firească de locuitor al Mangaliei și, vremelnic, conducător al instituției-fanion de cultură a orașului, pe vremea aceea”). (Continuarea, în volumul mai sus amintit).

________________________________________

IV. PROFESORUL TRAIAN LUPU, PROMOTOR AL MANGALIEI, PE PLAN NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL – partea a doua.

2012, februarie, 23. În iarna anului 2012, revoltat de lipsa căldurii de la blocurile din Mangalia, a lansat site-ul Mangalia News – www.mangalianews.ro, cotidian online de presă, important portal de știri prin care s-a implicat și se implică activ în viața social-culturală a Cetății, contribuind la diseminarea știrilor locale în mediul online, spre cei peste peste 5 milioane și jumătate de utilizatori unici pe care-i are site-ul în prezent, pe toate meridianele planetei. 

Printre primele articole publicate atunci, referitoare la lipsa căldurii din Mangalia, s-a numărat cel intitulat: ”Există soluţii pentru rezolvarea problemei agentului termic la Mangalia”, un interviu acordat de profesorul Traian Lupu ziarului Replica de Constanța și preluat de Mangalia News. https://www.mangalianews.ro/2012/02/exista-solutii-pentru-rezolvarea-problemei-agentului-termic-la-mangalia/

De atunci au trecut aproape nouă ani și Mangalia News a crescut permanent, iar în prezent este cel mai vizionat portal pe plan local, având și pagini și grupuri proprii, precum și numeroase grupuri partenere pe rețelele de socializare, prin intermediul cărora se fac cunoscute publicului larg activitățile, evenimentele și ofertele turistice din zona Mangalia.    

Domnul Traian Lupu este directorul ziarului Mangalia News, îndeplinind și funcțiile de Senior Editor și Coordonator de programe. A reușit să atragă în echipa de voluntari care editează ziarul online o seamă de nume importante de colaboratori, dintre scriitorii, poeții și artiștii locali, dar și din orașe importante ale țării, precum și din diaspora românească. 

Cea mai mare performanță pe care dânsul consideră că a obținut-o până acum în domeniul media, împreună cu echipa Mangalia News, este parteneriatul cu importantul canal media ARCA TV, care emite din Houston, Texas, USA, pentru românii de pretutindeni.

Alături de TVR Internațional, Mangalia News este partener oficial în proiectul Arca TV (http://www.arcatv.us/), încă de la lansarea acestui canal media. Arca TV are o rubrică specială pe Mangalia News: https://bit.ly/36QjjD2

Un alt vector cultural internațional important, cu care Mangalia News este partener media, îl reprezintă canalul audio online Radio ProDiaspora, care transmite emisiuni din Germania, pentru diaspora românească. Radio ProDiaspora poate fi ascultat non-stop și pe portalul Mangalia News. 

 2015: An aniversar, în care domnul profesor Traian Lupu a inițiat și coordonat publicarea în ziarul Mangalia News a serialului-maraton în 20 de episoade, intitulat ”MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale”, serial dedicat împlinirii a 20 de ani de la data declarării orașului Mangalia ca Municipiu, finalizat printr-o Gală de decernare a premiilor și Diplomelor de Excelență, tuturor celor nominalizați și votați de publicul cititor, eveniment găzduit de Cercul Militar Mangalia, în penultima zi a anului 2015. 

 Important a fost faptul că cele 20 de episoade ale serialului MANGALIA TOP 20 au fost urmărite de un mare număr de cititori ai ziarului Mangalia News, de pe toate meridianele Terrei, făcând cunoscută, astfel, în lume, Istoria Cetății Callatis și a Municipiului Mangalia. Câștigătorii concursului au primit premii constând în sejururi gratuite la Bușteni și Predeal, oferite de sponsori din turism. 

https://www.mangalianews.ro/2015/12/castigatorii-maratonului-editorial-mangalia-top-20-si-au-primit-diplomele-si-premiile-galerie-foto/

________________________________________

”MUNICIPIUL MANGALIA, 25 DE ANI ÎN 25 DE EPISOADE”

Pentru că în anul 2.020, orașul Mangalia aniversează 25 de ani de când a fost declarat Municipiu, domnul profesor Traian Lupu, în calitatea sa de coordonator de programe, ne-a mărturisit că a inclus în Planul editorial al ziarului online Mangalia News pe acest an publicarea a 25 de episoade reprezentative din Istoria Mangaliei, ce vor fi realizate împreună cu echipa de specialiști-colaboratori ai redacției și publicate în perioada ianuarie – septembrie 2020, cu finalizare în jurul datei de 8 septembrie, Ziua Municipiului Mangalia. 

Iată aici serialul-maraton, dedicat împlinirii unui sfert de secol de la devenirea Mangaliei drept Municipiu: https://www.mangalianews.ro/category/cultura-educatie/municipiul-mangalia-25-de-ani-in-25-de-episoade/

V. ALTE CONTRIBUȚII LA PROMOVAREA MANGALIEI PE PLAN NAȚIONAL ȘI INTERNAŢIONAL – partea a treia.

Promovarea permanentă a Mangaliei și a celor șase stațiuni turistice: Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, în cadrul rubricii speciale VACANȚA TA LA MANGALIA https://www.mangalianews.ro/category/turism/vacanta-ta-la-mangalia/

2016 – Proiectul transatlantic ”Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, realizat împreună cu dl. Prof. Dr. Ioan Iacob, un proiect cultural deosebit de generos, căruia i s-au alăturat nume mari ale Culturii românești, din țară și de peste hotare. Cele peste 40 de articole dedicate, pot fi citite aici: https://www.mangalianews.ro/?s=proiectul+transatlantic+Eminescu+Poe

Mangalia este unul dintre pilonii de forță ai ”podului poetic virtual care leagă Marea Neagră de Oceanul Atlantic”. (vezi: Mangalia News, cotidianul online care leagă sufletește Marea Neagră de Atlantic): https://www.mangalianews.ro/2018/03/mangalia-news-cotidianul-online-care-leaga-sufleteste-marea-neagra-de-atlantic/

________________________________________

INIȚIATIVA Mangalia News! MANGALIA poate deveni un POL DE PROIECTE EUROPENE, pentru întreaga zonă de Sud-Est a Dobrogei! Ne adresăm pe această cale tuturor întreprinzătorilor mici și mijlocii, dar și debutanților într-ale afacerilor, precum și Autorităților Publice Locale (APL) din Sud-Estul Dobrogei, care doresc să atragă fonduri europene pentru proiectele de dezvoltare locală și îi invităm să dea curs inițiativei lansate de echipa Mangalia News, aceea de a înființa un POL DE PROIECTE EUROPENE pentru această zonă. […] https://www.mangalianews.ro/2019/09/initiativa-mangalia-news-mangalia-poate-deveni-un-pol-de-proiecte-europene-pentru-intreaga-zona-de-sud-est-a-dobrogei/

________________________________________

VI. MANGALIA NEWS, la aniversarea celor ‘ȘAPTE ANI DE ACASĂ’.

MESAJE de la colaboratori și cititori (februarie 2019): https://www.mangalianews.ro/2019/02/mangalia-news-la-aniversarea-celor-sapte-ani-de-acasa-mesaje-de-la-colaboratori-si-cititori/

Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan: 

Mulți ani rodnici, cu același profesionalism, cu atenția îndreptată spre oameni, cu obiectivitate și echilibru! Mangalia merită o publicație care să i promoveze valorile, spiritul și frumusețea!

Mangalia News: Vă mulțumim, distinsă și stimată ”Doamnă a publicisticii dobrogene”, așa cum v am numit noi cu profund respect, Mentorul nostru drag și inspiratoarea serialului ”MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale”. Mangalia trebuie să renască, și nu numai în visele noastre!

________________________________________

Lucian Blaga:

La multi ani, Mangalia News! O initiativa excelenta a unui OM cu un suflet mare, care, de la prima emisie Arca TV, a sesizat potentialul acestui proiect si a fost langa noi in fiecare secunda! La multi ani si multumim pentru colaborare si sustinere, Traian, MN.

Mangalia News: Noi îți mulțumim, frate drag Lucian, pentru oportunitatea oferită de Arca TV, Televiziunea care ne poartă pe toate meridianele lumii, peste tot pe unde se află suflete de Români care simt românește. Suntem onorați în mod deosebit de aprecierile unui specialist în materie, valoros realizator de televiziune. Cu mare drag, facem ceea ce putem și noi, pentru a se dezvolta acest proiect atât de generos. Vânt bun din pupa, în continuare, Arca TV! http://www.arcatv.us/. Vă îmbrățișăm pe toți și Vă iubim! ________________________________________

Lector univ. dr. Dorin Popescu, președintele Asociației “Casa Mării Negre – Black Sea House”, analist politic, fost diplomat:

“Astăzi, 23 februarie 2019, ziarul “Mangalia News” împlinește 7 ani. Într o lume care își pierde tot mai mult sensurile și ordinea, nevoia de repere, de modele și de buni lectori ai dezordinii din jurul nostru crește. Presa, în general, construiește inter-pretări ale acestei lumi, nicidecum doar aduce gălăgia ei în bucătăria noastră. Din această perspectivă, orice instituție media / orice voce publică este o binefacere: produce lectură inițială în numele nostru, ne oferă lecturi și opțiuni, ne sporește libertatea și responsabilitatea propriilor noastre lecturi.

Cu peste 16.000 de articole în acești 7 ani, ziarul “Mangalia News” va fi fost, cu siguranță, o voce puternică și credibilă pentru mulți dobrogeni și nu numai.

Sunt convins că mulți dintre dumneavoastră și-au găsit aici întrebări, răspunsuri, clarificări și liniști. Sunt convins că mulți dintre voi ați găsit în MN un reazem și un prieten gata să aducă mai aproape de voi gălăgia și, deopotrivă, tihna lumii. Avem nevoie de presă și de voci publice care să filtreze și să reducă neliniștea de a locui un sat global fără memorie, rațiuni, eroi. 

Avem nevoie și de ”Mangalia News”.

La mulți ani, ziarului “Mangalia News” și, totodată, tuturor celor care țin această voce în viață, puternică și credibilă!

Cele frumoase, apropiaților și colaboratorilor!”

_______________________________________

Alexandra Cucu, director Replica de Constanța: Avem un țel comun: să informăm și să conturăm opinii, să aducem la lumină lucruri pe care alții ar vrea să le țină ascunse. Luptăm împotriva ignoranței și nepăsării. Mangalia e mai deșteaptă și mai frumoasă, cu cât există mai multe surse de informație nealterate de interese meschine. La mulți ani, Mangalia News, rămâi fresh și în interesul cetățenilor!

Semnat: Alexandra Cucu, director ziarul Replica de Constanța și blogger ocazional. 😉

________________________________________

Mihalache Bocai: La mulți ani, MANGALIA NEWS! 

Vă doresc, stimati prieteni, să fiti mereu in slujba adevarului, a valorilor umaniste… Cititorii sa va perceapa ca pe un reper de incredere, de moralitate, de constantă echidistanță! 

Liantul sufletesc ce îl propuneti cititorilor, prin intermediul informatiei, sa va mentina tanar spiritul jurnalistic, iar publicatia Dvs. sa fie cunoscuta pe toate meridianele… LA MULTI ANI!

Mangalia News – Ce frumos și onorant mesaj pentru noi, iubite Maestre! Așa să fie! Un îndemn deosebit de prețios, de care vom ține seama permanent. Mulți ani, cu sănătate și bucurii, virtuale și reale!

________________________________________

Cornelia Boantă: La multi ani! Sincere felicitari pentru profesionalismul si daruirea de care dati dovada, pentru tot ceea ce inseamna promovarea valorilor orasului! Succes in continuare! 

Mangalia News: Stimată doamnă Cornelia Boantă, doamna Directoare, ne onorează în mod deosebit mesajul transmis și vă invităm să vă alăturați echipei Mangalia News, cu experiența dumneavoastră de o viață în domeniile atât de importante pentru ”Cetate”. Cu mult drag și profund respect!

________________________________________ 

Prof. Elena Petcu

De 7 ani, Mangalia News și-a ales un țel de la care nu se abate: să informeze cititorii în mod obiectiv, să contureze opinii, să aducă la lumină lucruri pe care alții ar vrea să le țină ascunse, să lupte împotriva ignoranței și nepăsării.

Prin proiectele culturale derulate, Mangalia News leagă spiritual Marea Neagră de Atlantic, iar proiectul transaltantic Eminescu – Poe a cooptat specialiști din toate domeniile: istorie, economie, literatură, politică internă și externă. 

Pe parcursul acestor șapte ani, s-a dovedit a fi purtătorul de cuvânt al cetățenilor și chiar mai mult, devenind vocea care exprimă adevăruri pe care mulți nu au curajul să le spună. 

Ca o “sursă liberă și independentă” de informare, Mangalia News are credibilitate în spațiul constănțean și este apreciată de cititorii săi. Mangalia va fi mai deșteaptă și mai frumoasă, cu cât vor exista mai multe surse de informare nealterate de anumite interese. La mulți ani, Mangalia News!

MN: Mulțumim, dragă și stimată colega de școală și de redacție. Împreună, suntem puternici!

________________________________________

 Ecaterina Cîmpean: Felicitări, pentru împlinirea celor 7 ani de existenţă! La mulţi ani şi la mai mare! Vă doresc mult succes în tot ceea ce faceţi. Am sesizat multă promptitudine şi profesionalism, la voi, cei de la Mangalia News, în realizarea şi relatarea ştirilor locale. Vă urez la cât mai multe articole publicate, să vă păstraţi, pe cât e posibil, obiectivitatea şi în acelaşi timp şi hazul! Evident, vă felicit pentru întreaga activitate de până acum. Dincolo de orice îndoială, ziarul pe care îl reprezentaţi dumneavoastră, aduce o notă de culoare în peisajul românesc şi nu numai. Vă urez să aveţi multe bucurii împărtăşite alături de cititorii dumneavoastră. Dumnezeu să vă dăruiască forţa, să vă continuaţi misiunea, cu dragoste faţă de semeni. Împreună, să clădim o lume mai bună! La Mulţi Ani! 

Cu stimă şi deosebită consideraţie, Ecaterina Cîmpean, Director General Radio ProDiaspora, www.prodiaspora.de 

________________________________________

Dana Fodor Mateescu: La mulți ani, cotidianului online Mangalia News! La mulți ani, tuturor profesioniștilor din redacție, care și-au pus sufletul în cuvinte și au reușit să ajungă la inimile cititorilor români de pe toate meridianele planetei! La mulți ani, celor care urmăresc online activitatea ziarului Mangalia News!

________________________________________

– Un ziar care publică literatură. Rara avis! 

La mulți ani, publicației „Mangalia News” și celor care o păstoresc! Să rămâneți mereu promotori ai frumosului și adevărului. 

Cu aleasă considerație, Florentina Loredana Dalian

________________________________________

Urfet Sachir: Felicitări, din toată inima! Cu deosebită stimă și admirație pentru 

toate realizările dvs și tot ceea ce faceți pentru orașul nostru! Această publicație este emblema Mangaliei, care ne onorează și ne face cunoscuți în lume, pe toate meridianele, o amprentă în timp a existentei noastre. 

Am fost onorată să apar și eu în paginile minunatei publicații. Sper într o colaborare viitoare, un parteneriat cu Asociația Culturală LEVIATHAN. 

Viață lungă, mult succes în continuare, în activitatea dumneavoastră prodigioasă! 

Cu drag și deosebit respect, Urfet Sachir.

________________________________________ 

Valerian Șarîngă, Virmajuuri: 

Informația nu înseamnă doar cunoaștere, ci și comunicare. Mangalia News, în cei șapte ani de existență, nu doar că ne a informat despre evenimentele din orașul nostru, ci ne a făcut să și comunicăm între noi. Poate nu întotdeauna comunicarea a fost armonioasă, dar întotdeauna a fost constructivă și întotdeauna informația a fost una obiectivă. La mulți ani, Mangalia News și la cât mai multe știri bune!

________________________________________ 

Mioara Gram

Multi ani, in continuare!! 

Fie ca lumina “tiparului” sa va aduca si mai multa stralucire!! 🌺❤️🌎

Mangalia News: Mulțumim, Mioara, draga noastră mangaliană de peste mări și țări! 🙂 Să te audă Cel de Sus! Asta ne dorim și noi, să ieșim și în format ”print”. Vă îmbrățișăm pe toți texanii dragi și Vă iubim! 

________________________________________

Elena Botez: Buna ziua. Din Ravenna, Italia, va urez sa aveti parte toti din această redacție de: sanatate și împliniri, cu ediții nelimitate. La cât mai multe realizari!

Mangalia News: Mulțumim, doamna Elena. Vă iubim, nelimitat! 🥰

Valerica Radu: Va urmaresc mereu cu interes ! Pagina d voastra cu stiri de ultim moment, profesionala! Multumesc! Numai bine, tuturor!👍👍

Cristina Enache: La mulți, mulți ani în continuare, cu împliniri pe toate planurile! Vă mulțumesc pentru că… ținem aproape!

Elena Stroe: Felicitari, Mangalia News!! Mult succes in continuare!!

Mangalia News: Mulțumim, dragă doamnă Elena, ”reporterița noastră de teren”… 🙂 Împreună, mergem înainte!

Mihai Mihai: Mulți ani înainte, cu acelasi profesionalism!

Magdalena Popa: Felicitari pentru obiectivitate, profesionalism si informatie! 👍

Romanescu Dora Alina: La mulți, mulți ani, cu succese și dragoste pentru adevăr, dreptate și profesionalism!

Dorina Dragan Oanea: Domnul profesor Traian Lupu, un OM între oameni, lume multă, oameni puțini. Respect este puțin spus, dar în dicționarul limbii române nu este alt cuvânt mai mare decât Respect! Vă iubim! 

Gela Ivascu: Vă mulţumim şi felicitări pentru munca dumneavoastră de calitate. Cu respect si prețuire, Gela Ivașcu.

Nicoleta Ciachir: LA MULTI ANI!

Maria Cazacu: Viață lungă, Mangalia News! Belșug, inspirație și aceeași determinare jurnalistică întregii echipe! Să ne iubiți așa cum ați făcut o până acum! La mulți ani!

Mangalia News: Mulțumim frumos, Maria, colega noastră dragă. E minunat să fii într o asemenea Echipă! Vă iubim și vă îmbrățișăm, de Dragobete, dar nu numai! 🙂

Valerica Radu: La cat mai multe editoriale, la fel de mult urmarite cu interes deosebit! 

La multi ani!

Tutza Burlacu: Succes, succes, succes! Mulți, mulți ani de aici înainte, cu profesionalism, autenticitate și magie. La mulți, mulți ani frumoși! 👏👏👏

Tania Abduraman: La multi ani si mult succes pe mai departe! Sa auzim de bine!

Mangalia News: Mulțumim, draga noastră prietenă Tania. Ne bucură faptul că vă știm aproape, chiar dacă viața v a dus departe de Mangalia…

Grăjdeanu Mihai Ionuț: La multi ani, celui care m-a incurajat si m-a indrumat in lumea desenului, chiar din primii ani de scoala. Va respect din tot sufletul si va doresc ani multi si sanatosi!

Traian Lupu: Mulțumesc, Ionuț, dragule și mă mândresc tare mult cu tine și cu tot ceea ce faci, ceea ce faceți, împreună cu draga noastră Mădălina Corina. Vă îmbrățișez și vă iubesc, pe amândoi. Continuați, pentru că sunteți pe drumul cel bun. Cel de Sus Vă Inspiră!

Mangalia News: Vă mulțumim, dragi prietene, dragi prieteni, stimații noștri cititori!                   Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi, iată, de OPT ANI de zile și de nopți, multe dintre ele albe… De 8 ani suntem alături de dumneavoastră, și la bine și la greu. 

Mangalia News – www.mangalianews.ro – încearcă să fie oglinda și vocea Cetății, prin dumneavoastră, cei care ne scrieți și ne încredințați gândurile, frământările sau proiectele concepute spre binele comun al tuturor cetățenilor din Mangalia și din sudul litoralului românesc. Echipa noastră de colaboratori, redactori, corespondenți, reporteri, foto-reporteri voluntari, crește pe zi ce trece, dovada faptului că am reușit să aprindem o scânteie de interes pentru soarta Cetății, de implicare publică, spre bunul mers al treburilor urbei. Mai departe, numai împreună vom reuși! Adresa de e mail a redactiei Mangalia News este aceeași: mangalianews@gmail.com

Prof. Traian Lupu, Senior Editor, coordonator programe Mangalia News. 

Detalii despre echipa redacțională și colaboratorii Mangalia News, aici:

MANGALIA NEWS, DE 7 ANI, MEREU APROAPE DE CITITORII SĂI!  [Foto/VIDEO] https://www.mangalianews.ro/2019/02/mangalia-news-de-7-ani-mereu-aproape-de-cititorii-sai-foto-video/

Mangalia News pe rețelele de socializare – https://www.mangalianews.ro/2019/11/mangalia-news-pe-retelele-de-socializare-abonare-la-newsletter-pentru-informare-prompta-si-directa/

________________________________________

Nota Bene, înainte de finalul prezentării: 

Dacă e să regrete ceva, domnul profesor Traian Lupu ne-a spus că ”regretă mai ales faptul că, deşi câţiva ani la rând a propus şi susţinut, atât la nivel local cât și județean la ISJ, înfiinţarea la Şcoala Gimnazială ”Gala Galaction” sau la Liceul „Callatis” a unor Clase cu program suplimentar de Arte (învăţământ vocaţional): Artă plastică, Muzică vocală şi instrumentală, Artă teatrală, Coregrafie), de la clasele a cincea şi/sau a noua, nu a reuşit atunci să convingă autorităţile publice locale şi judeţene din anii 2004 – 2005 de utilitatea acestor două clase care ar fi suplinit lipsa unei Şcoli populare de Artă în Mangalia, leagăn al picturii româneşti interbelice… 

Poate se vor face aceste Clase de Artă în viitor… Mangalia are mare nevoie de profesioniști, de oameni bine pregătiți (și) în domeniile culturale!”

La finele acestui Rezumat Biografic referitor la activitatea profesorului și omului de cultură Traian Lupu, vă prezentăm câteva rânduri pline de simţire pe care acesta le-a primit pe blogul personal, cu ani în urmă, de la câțiva dintre foștii săi ”colegi de școală”, cum îi place să-i numească:

“Sunt fericită, pentru că în aceşti patru ani pe care i-am petrecut împreună la şcoală aţi reuşit să deschideţi încă o fereastră spre inima mea, ceea ce m-a împins să-mi exprim sentimentele într-un mod foarte frumos: Desenul. Aţi fost singurul profesor care a reuşit să câştige dragostea colegilor mei, care nu se lasă impresionaţi de niciun fapt şi de nicio vorbă a celorlalţi profesori. Dumneavoastră sunteţi un Om special şi vreau să vă mulţumesc pentru toate lucrurile frumoase spre care m-aţi îndreptat. Am cunoscut o altă lume, a frumosului şi a basmului. O lume mai caldă, în care mă pot refugia mereu, când sunt supărată şi nu mai pot să suport nişte oameni reci şi fără inimă. 

Cu toate că în liceu mă voi axa mai mult pe limba engleză, voi continua să desenez, amintindu-mi mereu de acel Om deosebit care m-a ajutat foarte mult, chiar dacă nu şi-a dat seama: Profu’ de desen…”. 

Cu respect, L.C. (10 decembrie 2004). “Nu renunţa niciodată la vise” – Paulo Coelho. 

_____________________________________

Domnule profesor, 

Am văzut rezultatele remarcabile ale copiilor de la Şcoala nr.5 “Gala Galaction” şi expoziţiile foarte frumoase de desene de pe site-ul şcolii. Cu aceeaşi căldură cu care m-aţi încurajat pe mine să-mi urmez drumul, vă rog să îi călăuziţi şi pe aceşti copii să şi-l urmeze pe-al lor. Eu am continuat să studiez desenul şi, în momentul actual, sunt studentă în anul 2 la Facultatea de Arhitectură a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti. Mi-ar plăcea să mai aud despre copiii de la Şcoala nr.5 din Mangalia şi de rezultatele lor, sub îndrumarea profesorilor minunaţi de la  această şcoală. Vă mulţumesc pentru încurajări si vă urez mult succes în continuare!

Fosta dumneavoastră elevă, Radu Cerasela. (09.03.2008).                            

________________________________________

 Sau, iată un alt frumos e-mail primit de la o altă fostă elevă a Şcolii nr.5, care calcă pe urmele Ceraselei şi ale altor foşti elevi de-ai săi, astăzi arhitecţi de valoare, precum Călina Griguță, în prezent arhitect în Germania:   

Stimate domnule profesor,

M-am bucurat foarte mult pentru că ne-am întâlnit astăzi prin oraş. Chiar vroiam să trec pe la școală într-o zi, să mai vorbesc cu dumneavoastră si să vă multumesc pentru sustinerea acordata în timpul în care eram elevă a scolii ”Gala Galaction”. M-ati ajutat să capăt încredere în mine si, încet, încet, progresele au început să se vadă… Desenul este cea mai mare pasiune pe care o am! Atunci cand desenez, nu mi-e sete, nu mi-e foame, nu cunosc pe nimeni; daca as putea, as desena încontinuu. As face 2 minute pauza pentru o ciocolata, atat. Desenul este lumea mea, iar un creion, coechipierul meu. Am atasat cateva poze cu desene pe care le-am facut in acest timp. Nu mai am prea multe, le-am facut cadou… 

Mi se umple inima de bucurie cand cineva zambeste, doar uitandu-se la un desen de-al meu. E cea mai mare răsplată. Vă multumesc din suflet! Cu respect,

Silvia-Loredana Cireasa, 11.06.2010.


La mulți ani, Domnule profesor! 

Vă doresc un an fantastic, cu zile senine și multe realizări, alături de cei dragi! 

Sunteți singurul profesor care a avut un impact extraordinar de pozitiv in felul in care m-am dezvoltat ca adult. Ați fost un exemplu extraordinar pentru mine, chiar dacă mi-ați fost profesor doar câțiva ani. Faptul ca dumneavoastră ați crezut in mine și in talentul meu, mi-a dat incredere in mine sa am curaj sa dau la Liceul de artă din Constanța. Cu toate ca nu am fost la acel liceu decât 2 ani, datorită anumitor probleme in familie, dragostea pentru pictură am păstrat-o. Zile minunate, vă doresc!

Mihaela Hălălae, New York, USA, ianuarie 2020.

________________________________________

La multi ani, celui care m-a încurajat și m-a îndrumat în lumea desenului, chiar din primii ani de școală. Vă respect din tot sufletul, dragă domnule Profesor și vă doresc ani multi și sănătoși! 

Mihai Ionuț Grăjdeanu, grafician BD, București, ianuarie 2020. ________________________________________

Cu siguranţă, cea mai mare bucurie pentru un Educator de Artă este să primească asemenea „recompense spirituale” pentru tot ceea ce a făcut întru cultivarea Frumosului artistic, a bunului gust, a bunului simț şi Adevărului la elevii săi! Și aceasta pentru că dascălii cu har, ca și artiștii, sau oamenii cu suflet de artist se mulțumesc cu flori, vorbe frumoase și cu aplauze…

Este importantă, de asemenea, recunoaşterea strădaniilor sale pentru realizarea proiectelor sociale sau economice atât de utile comunităţii locale, pe care le-a iniţiat şi susţinut, cu neastâmpărul omului creator TRAIAN LUPU, al profesorului veşnic tânăr, făuritor de spirite tinere! Sau, cum spunea chiar dânsul, la predarea ştafetei, cu ocazia pensionării:

„A meritat efortul celor aproape 50 de ani, la Catedra din Cetate!”

___________________________________

”De homine” Traian Lupu:

Mangalia, cuvântul cheie al întregii activități a profesorului Traian Lupu, la Catedra din Cetate

Dacă ar fi să privim în oglinda timpului activitatea profesorului Traian Lupu și din fiecare an am extrage un singur cuvânt cheie, cred că însumate în peste cinci decenii, ar rezulta doar atât: Mangalia. Orașul iubirii lui, orașul care l-a consacrat și căruia i s-a dăruit cu toată inima.

Îi cunosc munca de dascăl și, mai ales, cea de animator cultural, de mulți de ani, de pe când dânsul era corespondentul nostru de presă la Cobadin, sau relativ mai recent, când descopeream cu blocnotesul de reporter farmecul de neegalat al orașului-cetate Mangalia-Callatis. 

Am spus-o de multe ori și mai ales am scris în monografiile consacrate orașului: Acest oraș-cetate este unic, special, plin de surprize şi farmec, iar destinul lui, de la întemeiere până la Mangalia de astăzi, este legat de cel al oamenilor care i s-au dăruit. 

Lucrând cu copiii, Traian Lupu a reușit să sădească în ei sămânța frumosului, a Artei autentice. Muzică, desen, teatru. 

În 1984 a preluat conducerea Casei orășenești de Cultură din Mangalia și de atunci Traian Lupu s-a implicat în marile proiecte ale orașului, a susținut cauze sociale și culturale, a participat la competiții și a lansat brandul Mangaliei în multe forme. A fost Consilier municipal în Consiliul local, lansând proiecte valoroase care s-au materializat în evenimente culturale de audiență.

Mai târziu, de la un blog personal, a ajuns la jurnalism, la această Mangalia News, neobosită, neliniștită, de veghe la porțile informației corecte și a comunicării fără granițe.

Astăzi este director și coordonator de programe al cotidianului Mangalia News, ziar online care cuprinde știri din zona litoralului românesc, vești din toată România, dar și noutăți din lumea largă. O necesară și modernă formă de publicism activ, militant, social.

Cu alte cuvinte, profesorul Traian Lupu este o personalitate actuală a Mangaliei, oraș care a avut atâtea elite culturale de-a lungul timpului.

Aurelia Lăpușan, 21 ianuarie 2020.

________________________________________

Profesorul Traian Lupu, unul dintre “pilonii” Proiectului transatlantic EMINESCU – POE

Dacă ar fi să răspund la întrebarea “De când îl cunoaşteţi pe profesorul Traian Lupu?”,  mai ales prin prisma faptului că el este unul dintre “pilonii Proiectului transatlantic EMINESCU – POE”, aş răspunde fără să ezit: DINTOTDEAUNA!  

Răspunsul meu derivă din faptul că ne leagă atât de multe lucruri, între care aş pune – nu pe ultimul loc – Muzica şi Poezia. 

Am aflat de pe Internet de succesele sale cu un cor de copii în Italia, dar m-am convins că este un muzician desăvârşit, atunci când am făcut un “schimb de experienţă“, într-o seară de toamnă, când venisem pentru câteva zile la Mangalia, iar profesorul Traian Lupu m-a invitat să fac o vizită spre a o cunoaşte şi pe soţia sa, iar eu nu am rezistat tentaţiei de a-i încerca chitara (el oferindu-ne un recital strălucit la vioară). 

Am depănat atunci multe amintiri legate de anii mai tineri și de pasiunile noastre comune literar-muzicale şi am făcut împreună multe planuri legate de Proiectul transatlantic EMINESCU – POE, (Traian acordându-mi şi un interviu pentru presa nord-americană: Mangalia News, cotidianul online care leagă sufletește Marea Neagră de Atlantic:

Am aflat, pe rând, şi de problemele familiei sale, iar eu i-am împărtăşit din problemele şi speranţele mele…

Felicitări, dragă domnule profesor Traian Lupu, pentru recunoaşterea de către edilii orașului Mangalia a meritelor tale incontestabile! Fie ca timpul să împlinească şi alte speranţe şi proiecte ale noastre! Iată că anul 2020 este foarte important şi pentru tine, el îți aduce o foarte frumoasă împlinire!

Încă o dată, LA MULŢI ANI, toate aprecierile noastre şi Felicitări, din partea Fundaţiei Culturale HESPERUS şi a membrilor ei!

Prof. Dr. Ioan Iacob,

Preşedintele Fundaţiei Culturale HESPERUS, București, ianuarie 2020. 

______________________________________

Domnului Profesor, cu dragoste!

Faptele frumoase, întotdeauna au avut un profund ecou în inimile oamenilor. Drumul străbătut de domnul Traian Lupu, în orașul de la țărm de mare, a fost greu, dar s-a luptat din răsputeri să-și netezească calea pe care a umblat. A fost un dascăl devotat, talentat, responsabil, un profesionist care le-a dăruit elevilor din harul său de excepție, iar rezultatele au fost pe măsură. 

Omul de omenie Traian Lupu a fost mereu prezent în viața comunității din care face parte, a participat cu responsabilitate la promovarea faptelor frumoase, a realizărilor speciale ce au adus frumusețe și măreție orașului Mangalia. Profesorul Traian Lupu iubește viața, cu zilele ei însorite, cu zilele ei înnourate, se bucură de ea în orice moment, în fiecare clipă și, cu generozitate, o împarte cu cititorii cotidianului Mangalia News, fiind părintele spiritual al acestuia. 

Un proverb românesc spune că ”Omul sfințește locul”. 

Profesorul Traian Lupu este învăluit într-o aură imensă de omenie, este un om minunat, care-și iubește și respectă semenii. Orice misiune a avut, a dus-o până la capăt, dovedindu-le celor din jur că este un spirit evoluat, curajos, solidar, înțelept, prietenos, sincer, devotat. 21 ianuarie 2020 este ziua în care gândurile bune a celor din comunitate se îndreaptă spre domnul profesor Lupu Traian. 

Mă alătur și eu, cu respect și prețuire și îi doresc distinsului erudit, multă sănătate, împliniri, succese nenumărate și un noian de bucurii! Să aibă o viață minunată alături de cei dragi, să se bucure de frumusețea tainică a vieții! 

La mulți ani fericiți și binecuvântați, domnule profesor Traian Lupu! 

Vă urează cu stimă și aleasă considerație, 

Saveta Georgescu – Dora Alina Romanescu. (Mangalia, 21.01.2020).


Mioara Gram, Houston, Texas, USA: 

-La multi ani, distinse domnule Traian Lupu, dragul nostru prieten si sustinator media!! Sunteti OMUL a carui lumină straluceste necontenit.

Toata admiratia pentru bogatia pe care o oferiti semenilor nostri, atat prin frumusetea sufleteasca care va defineste, cat si prin farmecul ziarului pe care il realizati cu toata dragostea si devotiunea fata de orasul Mangalia, si nu numai! Energia unui singur gand de lumina poate determina miscarea unui intreg univers… Pretuire si prosperitate, in continuare, pe toate planurile vietii! ❤️🌍

-Mulțumesc pentru aceste minunate aprecieri, dragă Mioara, mangaliana noastră, trup și suflet. Faci lucruri admirabile, acolo unde ești! Să ne revedem sănătoși, la Mangalia, sau ”pe Planeta Texas”, așa cum am denumit eu ținuturile de pe la voi…

Vezi reportajele din vara anului 2019, de pe meleagurile texane: 

https://www.mangalianews.ro/?s=Texashttps://www.mangalianews.ro/?s=Dallas

________________________________________

”Traian Lupu este o făclie vie a omeniei trăite plenar, frumos, cu încredere totală în viață. Excelsior! Doamne, ajută!”

Prezența – de multe decenii, la țărmul românesc al Pontului Euxin — a profesorului Traian Lupu este multiplu emblematică. Bănățeanul în țoalele sale, devenit și ”dobrogean în țoalele sale”, este un viu simbol al Unirii indestructibile, ce se vrea a fi reîntregită, când Dumnezeu va răsplăti revenirea neamului românesc la amețitoarea cotă a demnității întruchipată de făuritorii Unirii Întemeietoare din ianuarie 1859 și de aceia ai Unirii celei Mari și Sfinte. Mai înseamnă prezența menționată o reconfirmare că al doilea fidel prieten al românilor, Marea Neagră, a împrumutat ceva din statornicia eternă a Carpaților, munții ce nu separă, ci au valențe centripete pentru românii din orice colț al Daciei Felix, extinse  până-n Transnistria și în diverse alte mărginimi românești strivite de granițe nedrepte. Revenind la momentul inițial, profesorul, artistul, intelectualul, familistul Traian Lupu este o făclie vie a omeniei trăite plenar, frumos, cu încredere totală în viața ce învinge prin descendenți moartea, într-o dialectică eternă, blagoslovită de Tatăl Ceresc. Excelsior! Doamne, ajută! 

Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, Timișoara, ianuarie 2020. 


ANEXE:

Cartea „Litoralul românesc al Mării Negre – Valoare şi conservare” 

– ilustraţii copertă – 1995

Cursuri de formare absolvite la nivel judeţean:

(Reformă: 15 martie -17 mai 1999 + CEAC – sept.2009)

________________________________________

Activitate de formator la nivel local / judeţean;

Director al Centrului Zonal de Formare Profesională Mangalia

Cursuri de calificare şi formare profesională – Mangalia, Romania

Diplome din partea Primăriei Mangalia şi Clubului Rotary Mangalia

Comunicări la sesiuni judeţene “Colocvii didactice”.


„Vivat Academia!” 

BREVIS:

Ca orice om care se respectă, am căutat să cinstesc tot timpul educaţia primită pe meleagurile de baştină de la părinţii mei şi de la şcolile pe care le-am absolvit (Liceul „C.D.Loga”, respectiv Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara). După ce am fost repartizat în 1969 ca profesor de desen în judeţul Constanţa, am îndrumat cu drag şi cu pasiune în domeniul Frumosului artistic iată, aproape zece generaţii de elevi din clasele gimnaziale și de liceu, în cele trei şcoli la care am predat (Ciobanu, Cobadin şi Mangalia), activând cu dăruire şi pe plan cultural-artistic sau implicându-mă în realizarea proiectelor comunitare pe care le-am menţionat în documentele anexate. Poate că şi toate acestea au contribuit la atribuirea Gradaţiei de Merit, de două ori consecutiv (2002-2006 şi 2007-2011) și a Diplomei de Excelență în învăţământ…        

…Alături de recunoaşterea internaţională prin premiile obţinute anii anteriori de către „Şcoala de pictură”, aşa cum am numit eu cu dragoste cursul opţional integrat „Pro Artis” de la Şcoala nr.5 „Gala Galaction” din Mangalia, de Taberele de creaţie plastică organizate în anii mai tineri, în calitate de director al Casei de Cultură din Mangalia, cu participarea studenţilor de la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi Societatea Profesorilor de Desen din România, la fel de apropiate inimii mele au fost şi valoroasele activităţi ale Clubului „Rotary” din Mangalia, la care am contribuit ca membru fondator, vicepreşedinte şi coordonator de proiecte comunitare. Mă mândresc apoi cu Proiectul social M.I. Dobrogeanu, prin care am reuşit să aduc o sponsorizare externă cu materiale de construcţii pentru 18 (optsprezece) locuinţe sociale unifamiliale de câte 60 m.p., pe care le-am predat Primăriei Mangalia, pentru tot atâtea familii defavorizate din zona respectivă. 

Însă, corolarul recunoașterii internaționale a valorii școlii românești a fost, pentru mine, ”Festivalul GEF Sanremo”, acolo unde, în anii 2006 și 2007, am obținut de două ori, consecutiv, Trofeul de Cristal și Premiul I, cu elevii Școlii ”Gala Galaction” din Mangalia.   

  …Acum, la ceas de bilanţ personal, îmi exprim bucuria de a fi fost răsplătit de mai multe ori pe parcursul activităţii de Educator de Artă cu mulţumirile foştilor mei elevi, ajunşi acum arhitecţi, constructori, sau cadre didactice, ori meseriaşi foarte buni, în cele mai diverse domenii… Vă invit şi cu această ocazie să vizionaţi pe internet Primele expoziţii virtuale de artă plastică din istoria şcolilor mangaliene, precum şi Albumele „PRO ARTIS”, pe blogul dedicat elevilor mei: https://photos.google.com/u/2/albums

________________________________________

Este cea mai mare bucurie pentru un dascăl să primească asemenea recompense spirituale pentru tot ceea ce a făcut întru cultivarea Frumosului artistic, a bunului gust și bunului simț, dar, mai ales, a Adevărului, la elevii săi. Sau, cum spuneam mai înainte: 

A meritat efortul celor aproape 50 de ani, la Catedra din Cetate!

________________________________________

Despre toate celelalte preocupări extra-catedră, am amintit în paginile anterioare.

Sunt foarte bucuros pentru faptul că și după încheierea misiunii ”școlare”, am putut ”să cresc un alt copil frumos, de suflet” – portalul Mangalia News, vocea cotidiană a locuitorilor din sudul litoralului, dar și a prietenilor din țară și de pe toate meridianele lumii, a tuturor celor care iubesc Mangalia. www.mangalianews.ro.


Mangalia News, de 8 ani alături de dumneavoastră!

23/02/2020

Mangalia News — vocea cotidiană a locuitorilor din sudul litoralului, dar și a prietenilor din țară și de pe toate meridianele lumii, a tuturor celor care iubesc Mangalia. Mangalia News, de 8 ani alături de dumneavoastră!

Ziarul online MANGALIA NEWS împlinește astăzi, Duminică, 23 februarie 2020, opt ani de la lansarea sa, în iarna anului 2012… 

Remember: Așa a debutat Mangalia News, ziarul nostru online, exact acum 7 ani, pe data de 23 februarie 2012…

Astăzi, 23 februarie 2020: Cu o zestre de peste 3,5 milioane de utilizatori unici și mai mult de 10 milioane de vizualizări la zi, portalul MANGALIA NEWS cuprinde: Știri din Mangalia, știri din sudul litoralului, din țară și din lumea largă, mai precis: Anunțuri, Artă / Cultură / Educație, Știință, Divertisment, Evenimente, Opinii civice, Proiecte pentru zona Mangalia, Economice, Oportunități de afaceri și Locuri de muncă, Sport, Sănătate, Turism, Hobby și Administrație publică. Avem rubrici speciale, dedicate românilor de pretutindeni, realizate în colaborare cu parteneri media puternici (DiasporaArca TV US și Radio ProDiaspora). 

Acestea sunt domeniile în care ne-am dorit să facem schimb de știri, de impresii, de gânduri, cu cititorii noștri, întru binele ”Cetății”, al locuitorilor și al oaspeților ei. Dacă, alături de colaboratorii noștri valoroși, am reușit să mișcăm câte ceva în bine, pe parcursul celor 8 ani de zile (și de nopți!), ne bucurăm.

Pentru Mangalia, cu salba ei de stațiuni — Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și pentru sudul litoralului — Limanu, cu 2 Mai și Vama Veche, precum și pentru celelalte localități apropiate – Albești, 23 August, Pecineaga, Costinești, Negru Vodă, avem rubrici speciale pe prima pagină, prin intermediul cărora informăm cititorii despre evenimentele cotidiene și promovăm turismul în zonă.

Rubrica Economie – IMM vă ține la curent cu toate noutățile despre aceste domenii vitale ale activității economice din zona Mangalia, dar și din țară și din lume.

Despre Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia avem o rubrică specială. Domnul Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul, ne informează prompt despre activitățile din șantier.

Cele mai diverse anunțuri, dar și oferte și cereri de Locuri de muncă sau de Oportunități de afaceri, le găsiți la rubrica ANUNȚURI MANGALIA NEWS și pe grupul cu același nume.

Știri despre Administrația Publică Locală, publicăm aici, Opiniile cetățenilor le aflați aici, iar despre planurile de dezvoltare a zonei Mangalia, cititorii noștri se pot informa la rubrica Proiecte pentru zona Mangalia.


COLABORATORI

Între colaboratorii de prim rang ai cotidianului online Mangalia News, se numără la loc de cinste conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, ”Doamna publicisticii dobrogene”, așa cum am numit-o noi cu drag și profund respect, inspiratoarea serialului ”MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale” și co-realizatoarea actualului serial aniversar ”Municipiul MANGALIA, 25 de ani, în 25 de episoade”, dedicat împlinirii a 25 de ani de la declararea Mangaliei ca municipiu. Ni s-au alăturat, în acești ani: scriitorul și publicistul Mircea M. Ionescu, renumit dramaturg și prof. univ. dr. Dorin Popescu, analist politic, expert în geopolitică, eseist, cadru didactic universitar, președintele Asociației ”Casa Mării Negre / Black Sea House” Constanța, alături de doctorul în Istorie Sorin Marcel Colesniuc, director general al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, dr. Lavinia Dumitrașcu, tot de la MINAC, economistul Marin Florian, președintele Federației Sindicatelor Libere din România (BNS Frăția) și prof. dr. Nicoleta Ciachir – scriitor, istoric. O mențiune onorantă pentru noi — din toamna anului 2019 s-a alăturat echipei Mangalia News redutabilul poet, romancier, dramaturg, eseist și scenarist român Lucian Ciuchiță, în calitate de redactor-colaborator. Articolele domniei sale pot fi citite aici.

Ne bucură colaborarea cu personalități marcante din întreaga țară, dar și de peste hotare: Viorica Bălteanu, prof. univ. dr. la Universitatea de Vest și Politehnica Timișoara, scriitor, lingvist, publicist, Mădălina Corina Diaconu, publicist la Radio România Cultural, Dana Fodor Mateescu, publicist, scriitor, București, Florentina Loredana Dalian, publicist, scriitor, poet, Slobozia; Luminița Popescu, publicistă, Suceava, Ioan Iacob, cadru universitar, publicist, București, Ana-Elisabeta Florescu Coșereanu, Muzeul Botoșani, Mioara Gram, din Texas, USA și Ecaterina Cîmpean (Cathy), de la Radio ProDiaspora, Adrian Ardelean, de la Ora Românească, Montreal, Canada, dar și cu scriitorul, poetul, filozoful și traducătorul Cosmin Neidoni, precum și publicistul Goran Mrakić, din Timișoara, iar lista nu se încheie aici.


PICTORI, GRAFICIENI, BENZI DESENATE: Valentin Tănase, artist plastis, Eugeniu Barău, pictor, Tulcea, Mihai Ionuț Grăjdeanu, grafician, benzi desenate, Paul Stoica, acuarelist, Madrid, Spania, tatăl doamnei profesoare Ramona Buzea, David Croitor, pictor, Vatra Dornei, Alexandru Ghinea, pictor marin, Mangalia, Luiza Cala, artist plastic, Mangalia. Cu toții sunt prezenți în articolele publicate de noi.

Paul Stoica, Spania, Madrid.


MEDIAFOTOVIDEO: Lucian Blaga, CEO Arca TV, Huston, Texas, USA, Cătălin Anastase, foto-reporter, Sydney, Australia. Mențiune specială pentru Rareș Bâdrea din Melbourne, Australia, aflat ”La cratiță”, în emisiunile Arca TV. 🙂

Articolele publicate de Mangalia News despre Arca TVTeleviziunea românilor de pretutindenipot fi vizualizate aici.

Mai avem a le mulțumi, în continuare, și publicistului Cristian Cealera, istoric erudit, pentru colaborarea admirabilă, pentru Poveștile sale dedicate Mării Negre, ca și lui Liviu Predescu, redactor muzical la Radio Constanța. Se cuvine a-i aminti aici și pe scriitorii locali Dora Alina Romanescu și Virgil Stan, poeta și eseista Silvana Cojocărașu, pe talentatul și profundul poet Robert-Marius Dincă, pe Ana ArdeleanuAdina Lozinschi și pe ceilalți membri ai Clubului Artelor Solteris. Un parfum oriental deosebit ne aduce în scrierile  sale Urfet Șachir, căreia îi mulțumim și cu acest prilej. Galeria de Artă din Saturn a Luizei Cala este și ea prezentă pe portalul Mangalia News.

Cristian Cealera și Poveștile Mării Negre.

SPORTUL și MUZICA au, de asemenea, câte o rubrică dedicată, iar umoriștii români de renume, printre care Marian Avramescu, Mihai Matei, dar și Năstase Leonte, sau Ananie Gagniuc, oferă cititorilor noștri momente de destindere, dar și momente de reflecție, prin caricaturile sau gag-urile dumnealor, la rubrica de PAMFLET / UMOR.

Ne onorează în mod deosebit colaborarea cu artiștii fotografi de elită din toată țara: de la Galați, Mircea Bezergheanu, împreună cu ”haita” sa de peste tot, Diana Buzoianu, actulamente la Londra, sau Sorin Onișor, de lângă Timișoara, Eduard Armeanu, de la Studiourile SulinWood, ”Cel mai bun medic dintre fotografi și cel mai bun fotograf dintre medici”, sau Cosmin Tomoiaga, din Maramureș, ori Sorin Dediu, din Bacău, sau ”meseriașii” constănțeni Dan Cristian Mihăilescu, cel supranumit ”artistul fotograf al Mării Negre”, respectiv Cornel Geamănu, cu ”Recitalurile sale de litoral”. Artistul fotograf Vlad Eftenie, de asemenea, are un loc aparte în preferințele cititorilor noștri. Pentru toți am rezervat rubrica: FOTO/VIDEO, un răsfăț, un regal pentru priviri și suflete.

Tot aici publicăm și fotografiile realizate de pasionații ”vrăjitori de imagini” din Mangalia, dintre care îi amintim pe: Ruxandra Georgescu, Valerian Șarînga, Bogdan Turtoi, Roberto Cojan, Niran Ibadula, Elena Stroe și Maria Cazacu.

Mangalia News este partener media oficial în Proiectul ARCA TV, (Houston, Texas), Televiziunea românilor de pretutindeni, Mangalia News fiind primul cotidian online din România, acceptat ca partener media oficial într-un proiect media de o asemenea anvergură.

Mulțumim, Lucian Blaga, CEO Arca TV USA, pentru acest proiect generos, adresat tuturor comunităților de români din Diaspora și de Acasă! Pentru noi toți, această inițiativă originală este deosebit de importantă! Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii, oriunde s-ar afla ei! Dumnezeu să binecuvânteze America!

Ca două bonusuri speciale, acum, la ceas aniversar, vă invităm să (re)vedeți reportajele realizate de noi în vara anului 2019, ”pe Planeta Texas”, cu un singur click AICI și altul, AICI.

Paginile și grupurile noastre pe Facebook, Twitter și YouTube:
Mangalia News Punct Ro — pagina de Fb;
MANGALIA NEWS OFICIAL — grup; 
#MangaliaSuperRally — grup special;
#AnunturiMangaliaNews – grup; 
#Limanu2MaiVamaVecheHagieni – grup; 
23 August — Constanța — grup;
#SudulLitoraluluiOnline — grup comasat;
OBORUL VIRTUAL — Mangalia News — grup dedicat producătorilor locali;
Negru Vodă — Comunitate online — grup;
ROMÂNIA POZITIVĂ — grup cu conținut dedicat.
Mangalia News, pe Twitter;
Mangalia News, pe Issuu.com — materiale de lectură;
Mangalia News, pe YouTube – Videoclipurile publicate de Mangalia News.

Suntem și pe Instagram, aici: MangaliaNews

În distribuirea materialelor publicate pe portalul Mangalia News ne bazăm și pe paginile și grupurile partenere, cărora le mulțumim pentru reciprocitate.

N.B: Ca un supliment zonal, am lansat site-ul www.VamaVeche2Mai.ro, nou mijloc de comunicare între prietenii stațiunilor 2 Mai și Vama Veche

și pagina de Facebook VamaVeche2Mai:

MULȚUMIRI, TUTUROR!

Mulțumiri, lui Ionel Rugea, de la Mangalia.TV, Anca Niculescu și Mihaela Marin, de la Ediția de Sud și lui Marcel Almăjanu, de la MangaliaOnline, pentru colaborările noastre locale. Și ultimilor, dar nu celor de pe urmă, ca de obicei, la aniversare, le adresăm Mulțumiri speciale, colegelor de redacție — Elena Petcu și Magdalena Iacob, Maestrului Lucian Ciuchiță, consultanților de specialitate, precum și IT-iștilor din echipa tehnică Mangalia News!

Mangalia News va continua să păstreze aceeași linie de conduită editorială neutră, creatoare, pozitivă și va oglindi preocupările cotidiene ale cetățenilor din Mangalia și din sudul litoralului, vom continua să fim un liant firesc și necesar între cetățeni și autoritățile locale, între turiști și posibilii investitori, pentru ca Cetatea și întreaga zonă să prospere!

Prof. Traian Lupu, Senior Editor, Coordonator programe Mangalia News.

Mangalia News. Publicat Duminică, 23.02.2020. mangalianews@gmail.com


MULȚUMIRI:  

Cele mai calde, omenești și profunde mulțumiri le adresez celor de acasă, ”Lupilor mei dragi”, de la cei mari, la cei mai mici – minunații noștri nepoței, toți cei care mi-au fost alături și m-au sprijinit, cu dragoste și devotament, pe tot parcursul vieții, indiferent de cât de greu le-a fost… și pe care-i iubesc infinit de mult și le doresc tot binele de pe lume…

Mulțumiri sincere și binemeritate, colaboratorilor care mi s-au alăturat în proiectele mele de suflet, fie că a fost vorba de cele dedicate ”Cetății”, ori de cotidianul online Mangalia News, prieteni cărora le-am dedicat, la rândul meu articole și pagini întregi pe portalul Nr. 1 din sudul litoralului românesc. 

Traian Lupu, profesor,

Senior Editor și Coordonator programe Mangalia News.

Ianuarie – februarie 2020, Mangalia.                   „Semper sint in flore!”


Later edit – 10 noiembrie 2020:

Alte știri importante, de după februarie 2020, pe Mangalia News, la rubrica SPECIAL, aici:

https://www.mangalianews.ro/category/special/, dintre care:

PARTENERI MEDIA ai cotidianului online MANGALIA NEWS:

https://www.mangalianews.ro/2020/10/parteneri-media-mangalia-news/

MANGALIA NEWS se menține pe PRIMUL LOC, în clasamentul site-urilor locale

https://www.mangalianews.ro/2020/09/mangalia-news-se-mentine-pe-primul-loc-in-clasamentul-site-urilor-locale/

Prin Cultură, spre desăvârşire: Interviu cu profesorul Traian Lupu, publicat de AJRP, Radio România Cultural, Așii Români, Radio Prodiaspora, Revista ProLitera, SighetOnline

https://www.mangalianews.ro/2020/11/prin-cultura-spre-desavarsire-interviu-cu-profesorul-traian-lupu-publicat-de-ajrp-radio-romania-cultural-asii-romani-radio-prodiaspora-revista-litera-sighetonline/


More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni