Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

O completare esențială în chestiunea închiderii teatrelor și cinematografelor


COMUNICAT

București, 7 octombrie 2020. În urma deciziilor luate în data de 6 octombrie, care reglementează din nou activitatea cinematografelor și teatrelor din anumite orașe, inclusiv din București, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2, vă trimitem o completare a informațiilor emise ieri. Această completare este, în viziunea noastră, esențială și nu ar fi trebuit să lipsească din discursul Autorităților:

Închidem din nou teatrele și cinematografele fără să avem un plan pentru sprijinirea unui sector cultural independent oricum precarizat și ignorat, care se află acum în fața dezastrului. Îl lăsăm să dispară pentru că oricum nu îl înțelegem, deși am avut întâlniri cu reprezentanții lui care ne-au explicat cum funcționează, deși acest sector a construit în ultimii 30 de ani spații culturale și spectacole remarcabile, a educat și creat public nou, a creat locuri de muncă, a plătit impozite, a inovat, a fost în avangarda culturii românești. Închidem din nou teatrele și cinematografele independente și nu le oferim niciun sprijin să treacă peste următorul an. Închidem din nou ușa culturii, în România anului 2020, parte din Uniunea Europeană, pentru că nici acum nu înțelegem ce înseamnă asta pentru viitorul poporului pe care îl conducem. Noapte bună.”

Lipsa de măsuri de sprijin pentru sectorul cultural independent al artelor performative reprezintă o condamnare la dispariție. Vă reamintim că la începutul lunii septembrie, în jur de 40 de spații culturale din țară au făcut un apel public către Guvernul României, explicând situația în care se găsesc și demonstrând că fără ajutor financiar nu vor supraviețui următorului an. Deși au avut loc inclusiv întâlniri cu Vicepremierul Raluca Turcan și Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu pe acest subiect, unde li s-au oferit propuneri concrete de sprijin, nu s-a luat nicio măsură în această direcție.

Echipa teatrului Apollo111 din București

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni