Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Scurtă incursiune prin scrierile domnului Dan Teodorescu


E dificil să vorbești despre activitatea prodigioasă a jurnalistului și scriitorului Dan Teodorescu. Sunt 23 de volume apărute, începând din anul 2015 până în prezent.

Sutele de pagini scrise sunt o colecție de reportaje, interviuri cu personalități din toate domeniile. Multe informații culturale, artistice și sportive.

Născut pe Lăpușneanu, în orașul cu Teiul lui Eminescu, a început cu volumul În Nopțile cu heruvimi sălbatici. Făpturile cerești înaripate au revărsat atâta înțelegere și înțelepciune asupra sa, încât prin scrierile sale și-a asigurat Pașaport către neuitare. Merită din plin Zece de Zece și ajungând la vârsta 7 și 0, așa cum îi place să spună, a explorat întreg Univers 69 și nu numai.

Cu atâtea Incursiuni pe Meridianele lumii cât și pe Meridianele Sportului Ieșean, când nu se poate fără Lacrimi și performanță pe Meridianele lumii în Paralele Olimpice, ori pe Ringul Magic, în Fotbalul Mic și Fotbalul Mare sau în marcarea de Eseuri cu balonul oval. Nici sportul minții nu este omis și cu Regi și Regine la Palat aduce un omagiu celor care îl iubesc. Admiri lumea minunată a tenisului de câmp în Game – Set – Match.

Între două secole a cuprins și Secvențe europene. Volume ce uimesc prin multitudinea de evenimente îmbrăcate în haină jurnalistică. Dar cel mai mult a rămas, drag sufletului său de sportiv, Cultură și Sport în Dealul Copoului, din orașul marilor iubiri, așezat pe cele șapte coline.

Truditor în ale scrisului surprinde clipa și o imortalizează. În plină Pandemie, a scris Stați acasă și Ieșiți din casă unde găsim sport, cultură, viața de zi cu zi. Le-a scris mascat, cu mâinile curate și respectarea distanței sociale și le oferă cititorilor pasionați. Consemnează momentele cu meticulozitate. Personalitate creativă, a surprins toate evenimentele plăcute sau nu, din aceste timpuri, observând cu atenție derularea lor în starea de urgență și mai apoi starea de alertă. Cele două volume vor fi mărturii vii, adevărate documente despre trăirile noastre. Subtila analiză s-a extins și pe plan internațional prezentând măsurile luate de alte țări, consecințe, statistici, etc. Ilustrația cărților este incitantă prin fotografiile document: Calistrat Robu, Ioan Vârlan, Rodica Rodean, Ștefan Mardare, Silviu Teodorescu, Andrei Cucu, Eugen Benea și prin grafica realizată de renumiți artiști: Cristian Mihăilescu, Cristian Topan, Radu Bercea, Eduard Mattes, Nicoae Viziteu.

Noi, seniorii, să respectăm îndemnul Ieșiți din casă! și să admirăm spectacolul lumii. Ieșiți din casă! – ne îndeamnă să explorăm necunoscutul, pentru a-l înțelege și a-l descoperi.

Ieșiți din casă!, dar unde ne ducem, încotro o apucăm, după ce Stați acasă! (penultimul volum lansat) ne-a schimbat, a schimbat totul. Acum e Marea Adaptare la un …anormal din Pandemie.

Ieșiți din casă! și îmbrățișați cultura cea de toate zilele care te înalță și te învăluie în aceste vremuri grele, când sufletul e atât de zbuciumat. De multe ori stăm în cumpănă, ce să alegem: Stați acasă! sau Ieșiți din casă!

Probabil, Mergeți acasă!, volumul viitor, ne va arăta calea cea dreaptă în lămurirea enigmaticelor schimbări și transformări din sufletul nostru. Vom avea timp pentru meditații, analize, decizii.

În ciuda dificultăților, pe curcubeie de cuvinte, cu un cer limpede și raze strălucind, ce pătrund în ungherele sufletului, jurnalistul și scriitorul Dan Teodorescu își continuă drumul prin cunoașterea universului, aducând elogiu frumosului în tot ce există.

Acestea sunt argumente solide pentru a ne determina să deschidem paginile cărților cu conexiuni culturale, artistice și sportive, trecute și recente.

20 septembrie 2020. Silvia Hodaș S.H.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni