Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Marele savant român DENIS BUICAN va avea o întâlnire cu publicul la Palatul Suțu/București


·    Evenimentul este organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

·    Cu acest prilej va fi lansată și Antologia CERTITUDINEA

Miercuri, 9 septembrie 2020, la invitația și sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, marele savant francez de origine română DENIS BUICAN va avea, la Muzeul de Istorie al Municipiului București (în curtea Palatului Suțu), o întâlnire cu publicul, cu tema „Evoluția biologică și culturală. Selecția multipolară a valorilor”. Cu această ocazie, marele savant va oferi, din partea asociației franceze „Evolution 21”, al cărei președinte este, Premiul „Evolution 21” jurnalistului român Miron Manega (membru UZPR), „pour ses multiples contributions et activites dans le domain de l’evolution culturelle”. Cu același prilej, va avea loc și lansarea Antologiei CERTITUDINEA – Vol. I.

● Savant român/francez de talie mondială, DENIS BUICAN (pe numele întreg Denis Buican Peligrad) s-a născut în București, la 21 decembrie 1934, fiind fiul lui Dumitru Peligrad, boier și filantrop din Mărginimea Sibiului. Este autorul unei noi teorii evoluționiste, „Teoria sinergică a selecției multipolare”, și al unei noi teorii a cunoașterii – „Biognoseologia”. Numele și lucrările sale figurează în toate dicționarele științifice de pe mapamond. A predat, ca profesor, timp de 20 de ani (1983-2003), Istoria Științelor la Universitatea Paris X-Nanterre din Franța, fiind, în același timp, și profesor la Sorbona.

● Doctor în genetică (pionier al radiogeneticii din România), istoric și filosof al științelor, a fost naturalizat francez în 1972, consacrându-se unor ample studii în calitate de istoric și de filosof al științelor. Acestea s-au materializat în primul rând într-o teză de doctorat de Stat (1983), intitulată „Istoria geneticii și evoluționismului în Franța”, teză ce reprezintă o premieră absolută în materie de istorie veritabilă a acestei științe, realizată în Franța.

● „Am arătat că există o selecție multipolară la nivel genotipic – a declarat el, recent, într-un interviu apărut în revista CERTITUDINEA. Aici l-am contrazis pe celebrul genetician Jacques Monod, laureat al premiului Nobel, care a spus, în cartea sa, „Hazardul și necesitatea” , că nu se poate interveni la nivelul genomului uman, fiindcă e microscopic. Atunci, eu am scris un articol în „Nouvelle Revue Francaise”, în care arătam că, în selecția multipolară, se poate interveni și la nivel molecular. În `73, practica mi-a dat dreptate, fiindcă  începuseră deja manipulările la nivel molecular în laboratoare, iar asta stă la baza teoriei sinergice”

● În 1989, cartea lui Denis Buican intitulată „Revoluția evoluției” a obținut Marele Premiu al Academiei Franceze. În 1997, el a prezidat secția Biologie și științe medicale a celui de-al XX-lea Congres international de Istorie a Științelor (Liège).

● Denis Buican are acum 86 de ani și locuiește în Franța, la Paris. În această perioadă se află în România pentru a-și revedea prietenii și locurile natale. Cu această ocazie, a răspuns propunerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România de a ține o conferință publică în București, pe orice temă dorește. Aceasta va fi, așa cum am precizat, „Evoluția biologică și culturală. Selecția multipolară a valorilor”.

IMPORTANT! Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, în curtea Palatului Suțu NU vor putea intra mai mult de 50 de persoane, purtând masca.

Departamentul de Comunicare Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni