Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Lansarea albumului de bandă desenată „Eroii de la Plevna”


Vineri, 11 septembrie 2020, ora 17:00, în cadrul Salonului BD – Povești din București în benzi desenate ediția a 7-a, avem deosebita onoare de a vă imvita la lansarea albumului de bandă desenată „Eroii de la Plevna”. Desenele aparțin maestrului Puiu Manu, text Vasile Mănuceanu. Lansarea va avea loc în curtea Palatului Suțu – sediul Muzeului Municipiului București.

Planșele albumului, recuperate din revistele Cutezătorii, provenind din colecții particulare și publice, au fost îngrijite de artistul Gabriel Rusu.

Evenimentul are loc în preajma zilei de naștere a maestrului Puiu Manu care va fi prezent la lansarea albumului și va oferi autografe iubitorilor celei de-a 9 arte.

Eroii de la Plevna este poate cea mai dramatică, mai spectaculoasă și mai bine documentată lucrare din galeria selectă a operelor realizate de maestrul Puiu Manu în îndelungata și excepționala sa carieră artistică, o lucrare ce te ține conectat de la prima, până la ultima casetă. Beneficiind de un text remarcabil, argumentat istoric, cu dialoguri ce sporesc dramatismul și tensiunea evenimentelor, scris de Vasile Mănuceanu, lucrarea a fost publicată prima dat[ în revista „Cutezătorii” din anul 1977, an ce a marcat împlinirea unui secol de la obținerea Independenței de stat a României.  

Prin fața cititorului, în cele 23 de planșe, de o frumusețe, acuratețe și o dinamică aparte, defilează, într-o coordonare disciplinată, impusă de cronologia evenimentelor: dorobanți și roșiori, ofițeri și soldați, oameni politici și simpli cetățeni (români, turci, bulgari și ruși), personaje reale sau fictive, inspirate din realitate. Bombele explodează pretutindeni, de parcă iadul s-a coborât pe pământ, baionetele dorobanților români se încleștează cu cele ale dușmanilor, cavaleria rusă șarjează curajos, sângele curge în valuri, cad Opanezul, Rahova și Grivița I, blocada se instituie asupra Plevnei și, în cele din urmă, rănit și învins, Osman pașa, comandantul armatei otomane, capitulează. Rând pe rând, eroii poveștii desenate sunt uciși, căci, plecați de la coarnele plugului, cu minimă instrucție militară, țăranii români – chemați la arme sau înrolați voluntar – se aruncă cu un curaj nebun în fața gloanțelor turcești, sub redutele Griviței, scriind cu sângele lor una dintre cele mai spectaculoase pagini din istoria acestui popor. Căci o țară nu se poate construi fără jertfă.

Banda desenată Eroii de la Plevna, apărută și tipărită în condiții grafice excepționale la Color Print Zalău, poate însemna o adevărată lecție de istorie, un aide memoire pentru generațiile de azi și pentru cele care vor veni.” (Gabriel Rusu)

La eveniment vor participa și vor lua cuvântul artistul Gabriel Rusu, ocazie cu care va prezenta volumul propriu de benzi desenate “Eternul Adam” realizat după o nuvela de Jules Verne și criticul de bandă desenată desenată Dodo Niță care a adus o însemnată contribuție la apariția albumului BD „Eroii de la Plevna”.

            Precizăm că participarea la acest eveniment se va face cu respectarea recomandărilor de sănătate publică și a măsurilor pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu noul coronavirus (COVID -19). În acest sens, toți participanții la eveniment sunt rugați să respecte regulile de distanțare socială și să poarte măști de protecție.

            Am fi onorați să participați la acest eveniment.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni