Părintele Paul-Gordon Chandler a primit Premiul Hubert Walter pentru Reconciliere şi Cooperare Inter-religioasă
21 august 2020
Pe data de 30 iunie a.c. arhiepiscopul de Canterbury a anunţat numele recipienţilor Premiilor Lambeth pentru anul 2020. Printre nominalizaţi se numără şi părintele Paul-Gordon Chandler care a primit Premiul Hubert Walter pentru Reconciliere şi Cooperare Inter-religioasă, acordat de către arhiepiscopul de Canterbury pentru ”contribuţii excepţionale în folosirea artelor pentru construirea păcii inter-religioase în lume.” Părintele Chandler “şi-a petrecut viaţa concentrându-se în mod strategic asupra rolului artelor în contextul construirii păcii inter-religioase, înspre construirea punţilor înţelegerii, respectului şi prieteniei între credinţele Abrahamice” a precizat comunicatul Premiilor Lambeth.
Părintele Paul-Gordon Chandler este un autor, preot Episcopal american, curator de artă şi o persoană dedicată construirii păcii, o autoritate în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi în relaţiile dintre tradiţiile Abrahamice. În prezent el slujeşte ca şi rector al Bisericii Anglicane în Quatar (Biserica Epifaniei & Centrul Anglican). El a crescut în Senegal, Africa de Vest, într-un context cu majoritate musulmană. Autor al numeroase cărţi, cea mai nouă carte a sa este intitulată “În căutarea unui Profet: O Călătorie Spirituală cu Khalil Gibran” care se axează asupra spiritualităţii atotcuprinzătoare al poetului-artist şi misticului libanez Kahlil Gibran, autorul cărţii ”Profetul”, prezentându-l ca pe un ghid atât de mult necesar al vremurilor noastre. Părintele Paul-Gordon Chandler este de asemenea fondatorul şi preşedintele organizaţiei CARAVAN, o mişcare internaţională care foloseşte artele spre a construi punţi ale păcii între credinţele şi culturile Orientului Mijlociu şi ale Occidentului.
Mai multă informaţie asupra domniei sale se poate afla accesând pagina de internet de aici: www.paulgordonchandler.com
Părintele Paul-Gordon Chandler a declarat: ”Sunt profund onorat să primesc acest premiu care caută să ne inspire să realizăm ceea ce este posibil şi cum fiecare dintre noi poate juca un rol important în modelarea lumii noastre într-una în care înţelegerea, respectul şi compasiunea sunt apreciate deasupra tuturor – dincolo de credinţă, fundalul cultural sau etnic. În atmosfera contemporană a neînţelegerii şi denaturării, este esenţial ca ”demonstraţii creative ale dialogului” să fie dezvoltate, care se bazează pe ceea ce noi toţi deţinem în comun. Şi în căutarea noastră pentru o lume mai armonioasă, mai paşnică şi tolerantă, am experimentat puterea transformatoare pe care arta o poate avea, oferind noi căi ale înţelegerii care transcend frontierele şi felul în care îl vedem pe ”celălalt”.
Premiul Hubert Walter îi recunoaşte pe cei care au făcut o contribuţie remarcabilă în domeniile reconcilierii şi cooperării inter-religioase. Premiile Lambeth sunt prezentate în mod obişnuit în cadrul unei ceremonii la Palatul Lambeth din Londra, dar anul acesta aceasta a fost anulată din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19).
Corespondent: Ion-Marius Tatomir