Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

Pe urmele lui Eminescu şi Creangă: Manifestare culturală la Casa „Bolta Rece” din Iaşi


Filiala Iaşi-Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români şi de Sucursala Iaşi din cadrul Uniunii Creatorilor de Artă Profesionişti.

La un „pahar de vortă şi de voie bună”, pe urmele lui Eminescu şi Creangă, moderatorul evenimentului, jurnalistul şi scriitorul Dan Teodorescu, a prezentat volumul de versuri „Picături de Suflet”, editat de Angela Pistol, cea care a recitat apoi câteva din creaţiile sale literare din domeniul poeziei şi a epigramelor.

Au citit apoi din propriile creaţii literare Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman, Calistrat Robu şi Mihaela Berari, iar Anastasia Gârneaţă şi Romeo Romila au comentat favorabil unele poeme lansate în public de cei prezenţi.

Un poem al lui Dan Teodorescu s-a referit chiar la Casa „Bolta Rece”, frecventată cândva de Mihai Eminescu şi Ion Creangă:

La „BOLTA RECE”

Au început lăutarii să ne cânte la ureche

şi să ne astupe ochii cu parfum de Cotnari,

era vinul dulce şi ţiganca frumoasă

sorbindu-i din buzele roşii şi tari.

Săreau mititeii de-un stânjen jumate,

curgeau tochiturile în cascade de vis,

să cânte vioara plăcerea din urmă

să joace nebunul furat din iris.

Şi bun era vinul, frumoasă ţiganca

şoptindu-ne la ureche divine credinţi,

să cânte Eminescu poezia iubirii

uitată în versul cu doruri fierbinţi.

Programul muzical a fost susţinut de interpreţii Vasile Iftimie şi Silvia Aboaice, ultima dovedind calităţi remarcabile şi pe posr de recitator din versurile colegilor prezenţi la manifestare.
Sărbătoritul zilei, Ilie Serediuc, a citit apoi câteva pasaje din romanele sale memorialistice editate anul acesta la PIM Iaşi şi a povestit întâmplări adevărate din viaţa de inginer constructor la ARCOM Bucureşti, domnia sa conducând şantiere şi filiale importante, peste 15 ani, în Irak, Armenia şi Rusia.

Printre cei prezenţi s-au mai aflat Nastasia Ivanov, Mariana Teodorescu şi Ion Pistol, care au aplaudat creaţiile literare ale oamenilor de cultură prezenţi la manifestarea de la Casa „Bolta Rece”.

Preşedintele LSR – Filiala Iaşi-Nord Est, Dan Teodorescu, a oferit, cu autograf personalizat, domnului Mihai Valeru, patronul locaţiei şi un mare iubitor de cultură volumul „Staţi în casă!”, şi a anunţat că, în luna august 2020, va lansa în public volumul
„Ieşiţi din casă!”, care tratează viaţa noastră de zi cu zi în anul pandemiei cu coronavirus.
DAN TEODORESCU

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni