Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Concert-omagiu dedicat românilor din Marea Britanie care lucrează în prima linie în lupta contra COVID-19


Londra, 8 iunie 2020

COMUNICAT

Institutul Cultural Român din Londra și Ambasada României în Marea Britanie au organizat joi, 4 iunie, un eveniment special de celebrare a contribuției extraordinare adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei. Concertul susținut de Sascha Bota (violă) și Cameron Roberts (pian) fusese inițial programat să aibă loc la începutul lunii aprilie în cadrul seriei Enescu a ICR Londra, în fața unui public de 200 de iubitori ai muzicii clasice. În noul format, evenimentul a fost transmis pe canalele de social media ale celor două instituții, cât și ale altor organizații românești, fiind vizionat de o audiență de peste 11.000 de persoane.

În deschiderea serii, ES Dan Mihalache, Ambasadorul României în Marea Britanie, a declarat că este mândru să servească a doua cea mai mare comunitate națională din Regatul Unit, un grup de oameni diverși, dar având în comun o etică a muncii exemplară. „Este de necontestat că ei au avut de dus o povară disproporționat mai mare de la începutul pandemiei, pentru că mulți lucrează în sănătate și asistență socială, educație și îngrijirea copilului, producția și distribuția alimentelor, utilități, siguranță publică și transport. Sunt recunoscător vocilor din societatea britanică largă care au apreciat contribuția românilor și româncelor în aceste vremuri tulburi. Într-un moment în care Regatul Unit și România sărbătoresc 140 de ani de relații diplomatice, este foarte important că meritele le sunt recunoscute.”

Doamna Wendy Morton, Subsecretar de Stat Parlamentar, Ministrul pentru Vecinătate Europeană și Americi în guvernul britanic, a transmis un mesaj video în care și-a mărturisit încântarea că a fost organizat un concert special de recunoaștere a contribuției românilor din prima linie din Marea Britanie: „Îmi este clar cât de mult prietenia dintre țările noastre este întruchipată de cei 500.000 de cetățeni români care continuă să își aducă o contribuție semnificativă la viața din comunitățile lor aici în Regatul Unit (…) Aș vrea să vă spun din inimă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru contribuția voastră în lupta contra coronavirus”.

Ofițerul cu rangul cel mai înalt din poliția britanică, șeful Poliției Metropolitane, Cressida Dick a mulțumit la rândul ei comunității românești: „Pe tot cuprinsul țării, în ultimele săptămâni, în timp ce toți am fost amenințați în mod teribil de coronavirus, oamenii din serviciile noastre de urgență și din sistemul de sănătate și alți angajați esențiali au continuat să muncească, oferind servicii excepționale publicului. Mulți dintre acești oameni sunt români și aici în Poliție avem zeci de ofițeri și foarte mulți alți angajați români. Suntem încântați să îi avem, un număr tot mai mare ni s-au alăturat în ultimii ani și ei sunt o parte integrantă a serviciilor pe care Poliția Metropolitană le oferă locuitorilor Londrei. Le sunt recunoscătoare pentru tot ce fac și vreau să le spun prietenilor români din toată țara implicați în activități esențiale: vă mulțumesc foarte mult!”.

Într-un clip filmat în fața unui cireș înflorit din București, ES Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la București, și-a manifestat regretul că pandemia a încurcat planurile de sărbătorire a 140 de ani de relații diplomatice româno-britanice și a adresat un mesaj direct comunității românești din Marea Britanie: „Vă mulțumesc tuturor pentru că oferiți această legătură umană între Marea Britanie și România. Voi sunteți adevăratul motor al relațiilor noastre bilaterale.”

Vocea membrilor comunității românești cărora le-a fost dedicat concertul s-a auzit clar și răspicat de-a lungul întregului eveniment prin intervențiile Danielei Berei, Petronelei Ovadiuc, Mălinei Vîrtejanu, Luminiței Aruncutean, Adelinei Turean și a lui Cristian Dumitru care au descris experiențele lor unice și emoțiile traversării unei perioade dificile.

Concertul a avut loc în fața unui Zid al Bunăvoinței, format din fotografii ale aproximativ 100 de români care lucrează în prima linie în Marea Britanie într-o atmosferă încărcată de emoție, care i-a hrănit artistic pe cei doi muzicieni și i-a făcut să depășească inconvenientul absenței dialogului direct cu publicul. Magda Stroe, coordonatorul activității ICR Londra, a remarcat calitatea artistică a recitalului: „În multe momente ale programului, care a cuprins lucrări de Bach, Schumann și Konzertstück pentru violă și pian de George Enescu, Sascha Bota și Cameron Roberts păreau să transforme muzica pe care o interpretau în energie și speranță. Mulți dintre oamenii care au urmărit în direct concertul au menționat în comentariile lor că s-au simțit revigorați sufletește la sfârșitul concertului”.

Alexandru-Mihai (Sascha) Bota s-a născut la Timișoara într-o familie de muzicieni, iar cariera de muzician de cameră, solist și membru în orchestră l-a purtat în toată lumea. Sascha și-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani, mai întâi la vioară și apoi violă, câștigând premiul I timp de 5 ani consecutivi la Concursul pentru tineri muzicieni. A obținut o bursă pentru a studia cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid și apoi și-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg, absolvind masterul în 2008. În 2010, Sascha a studiat la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle. Sascha Bota s-a mutat recent la Londra, după ce a petrecut 5 ani la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra. În ultimii ani, a cântat ca solist în orchestre precum Orchestra Aurora, Britten Sinfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Music, English Chamber Orchestra și Philharmonia Orchestra, dar și muzică de cameră cu membrii ai orchestrelor London Simphony Orchestra și St. Martin-in-the-Fields. Sascha este membru al cvartetului de coarde Navarra.

Pianistul australian Cameron Roberts concertează în Marea Britanie, Europa și Australia ca solist și muzician de cameră. Recent, a susținut concerte la Purcell Room și Royal Albert Hall din Londra, Teatro Real din Madrid și la festivaluri din Geneva, Roma, Valencia, Amsterdam și Columbia. Timp de mulți ani, Cameron Roberts a fost artist-asociat și profesor de muzică de cameră la Escuela de Música Superior Reina Sofía din Madrid. A înregistrat mai multe albume, printre care Goldberg Variations și Original Transcriptions (2006), Original Piano Transcriptions (2009), The 3 Brahms Violin (Flute) Sonatas cu Jacques Zoon (Vox Animae, 2016) și, pentru a fi lansat în 2020, un album cu muzică de flaut australian cu Derek Jones. În prezent, Cameron este rezident la Londra, unde este profesor în tehnica pianului, învățarea abilităților motorii fine și prevenirea accidentelor (un domeniu în care deține un doctorat și o diplomă medicală) și urmează să publice cartea ‘The Clear-Thinking Pianist’.

Înregistrarea concertului este disponibilă pe pagina de facebook, canalul de YouTube și pe website-ul ICR Londra.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni