Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

UN DECENIU DE CENACLU LA PECICA, JUDEȚUL ARAD


La zece ani de la constituirea Cenaclului „Lucian Emandi”, la a doua Ediție de Concurs dedicat poetului mai sus amintit, având în consistență creație pe segmente de vârstă, la Pecica, oraș Poartă de intrare la Granița de Vest, a fost declarat „Anul Lucian Emandi”, ca un omagiu adus unui secol împlinit de la ivirea sa pe această lume (de fapt, pe casa unde s-a născut, există și o efigie ca un însemn memorial).
Seara evocativ culturală a fost deschisă de Corul Liceului din localitate, pe o melodie a Alexandrei Ușurelu, dirijor prof. Alexandru Zaharia care a sporit emoțiile serii. Festivitatea și cele trei paliere ale Sărbătorii a fost deschisă de Eugenia Ponta Pete, manager al Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, suflet din suflet de cultură locală.
Rând pe rând, pe scena ingenios decorată au urcat cantautori locali ori sosiți din diferite zone ale țării care au întreținut frenetic serata, împletindu-se cu intervenții ale Cenaclului local.
Nume precum Alexandru Bacter, Blazena Karkus, Adrian Borcea, Semideea Șulea, Livia Daniel și Angi Darotzi, Nicoleta Sucevean Dudaș, Tatiana Moș, Ioan Vasile Marcu, Emanuel Gruia, Gabriela Versan, Monica Mihaela Cojocaru, Daniel Julean, Nelu Pitic s.a, au sporit emulația serii, cu atât mai mult, cu cât în recitate versuri sau cântate cântări, piesele au fost alese din creația emandiană.
Pe urmele pașilor poetului au pășit, ca un Respiro „Cantabile, se duce vremea”, Eugenia Ponta Pete, care și-a serbat Mama din Cer, dar și înalți invitați ale căror pomeți, nu odată, au avut sudori de bujori înlăcrimați picurând înspre un public generos care a umplut sala de spectacole până la refuz.
Mai marilor diriguitori ai orașului care se află în apropierea Mănăstirii Bodrog le-au fost înmânate Distincția Cenaclului iar musafirilor, Diplome de Onoare.
O seară evocativă plină de must floral, folk și pită de Pecica, seară ce a stârnit febrile stări datorită impresiilor pe care le-am consemnat din intervențiile celor care au onorat cu prezența.
Iustin Cionca, nașul metaforic al Cenaclului pecican, președinte al Consiliului Județean ne-a declarat: „Salut invitații și organizatorii, pe toți care au contribuit la reputația noastră și îi asigur că le voi fi alături încă multă vreme”.
Iar Petru Antal, întâiul gospodar, primarul orașului Pecica, s-a adresat selectei asistente ca un fervent susținător și peste 15 de ani, atunci când v-a ieși la pensie și-ar dori să devină membru de Cenaclu, „poet și folkist… fără voce!”
În cadrul unor momente emoționante, Constantin Traian Igaș, fost Ministru de Interne, Cetățean de Onoare al orașului și unul din găzduitorii oaspeților, a dat tonul unui vibrant „Mulți ani Trăiască” pentru Cenaclul unui prezent înspre un strălucit viitor.
Alexandru Zaharia, profesor dirijor cor, ne-a declarat faptul că și corul și cenaclul fac parte frumoasă a vieții sale doar de trei ani jumătate, însă are deja multe mulțumiri de sine.
În calitate de Președinte al USR Arad, poetul Vasile Dan a vorbit despre bucuria editării primelor volume ale poetului Lucian Emandi și a citit din creația acestuia.
Timișoreanul Marius Mihalca, rememorând anul 1978, student fiind, a descoperit poemele emandiene și la Casa Studenților a fredonat… Trecere… care a fost interpretat și la Pecica cu o acuratețe aparte.
Carmen Săsărman, poet, cantautor, a declarat: „În fața unui public de nota 10 și invitați de nota 10, ofer și eu aceeași notă”.
Camelia Chifor, profesor și unul dintre inițiatorii Cenaclului Lucian Emandi, ne-a declarat: „La 15 februarie 2010 a fost constituit acest cenaclu. Copil fiind, mama mea îmi povestea că îl cunoștea bine pe poet, că avea un frate tenor la Timișoara iar la librăria lui Tanti Cristina se mai găseau primele volume. Noi, cei care scriem, suntem Semănători de semințe”, parafrazând din Goga, a încheiat frumoasa intervenție îndemnând a semăna ca alții să culeagă.
Eugenia Ponta Pete a declarat că resimte bucuria unui început care animă zi de zi doritori care să se afirme prin condei. De fapt, Cartea ca o Monografie literară din Pecica poartă un nume: „Condeie pecicane”.
Florin Săsărman, de loc din Cristeștii Ciceului și trăitor în Bistrița, fost membru al Cenaclului lui Adrian Păunescu, promotor cultural ne-a împărtășit că este încântat de ceea ce se petrece la Pecica, iar recitalul său se va plimba prin Ardeal, Țara Lăpușului și graiul de chitară în dulce limbaj. De un aplomb rar întâlnit, cantautorul a adus melos cu glas de înger, chiar dacă o pană de curent a știrbit emoția trăirii, dar candela telefoanelor mobile pe post de jar și torță a înlocuit lumina. Dar care lumină venea tot de pe scena cu miros de… emoție…
Care emoție, ca la un semnal, a ridicat publicul în picioare sau chiar a vibrat.. „Hai să-ntindem Hora Mare”…
Ne-am prins și noi în horă, redactori ai Rtv Unirea Internațional și am dăruit o Farfurie în alb mov, personalizată, noi fiind, Carina Baba, Constantin Avădanei, iar Ioana Nistor și Mircea Dan Irimescu, în calitate de fotoreporteri, au imortalizat inedite momente artistice (mesaje de salut și felicitări prin telefon au fost transmise de domnii Hodrea Gheorghe și de la Viena de către domnul Ioan Godja, directorul RTV Unirea Internațional Viena și cel care a propus înființarea la Arad unei filiale care a avut deja trei emisii).
De menționat că la sunet a fost Gabi Bereș, iar acompaniament la chitară, Mircea Igrișan.
Urând și noi Emandianei, numai gânduri bune și frumoase și depline împliniri, ne reconfortăm cu Zicerea rostit cântată:
„N-ar ști nime că m-am dus
Numa or vide că nu-s….”

Au consemnat,

Constantin AVĂDANEI
Floare CÂNDEA

Redactori RTV Unirea Internațional Viena

Ioana NISTOR
Mircea DAN IRIMESCU

Fotoreporteri
RTV Unirea Internațional Viena

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni