Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

24 iunie 2024

Anul Nou Chinezesc sărbătorit la Londra


În zilele de 25-26 ianuarie la Londra (Anglia) au avut loc mai multe evenimente pentru a marca intrarea în Noul An Chinezesc, Anul Şobolanului de Metal.

Momentul culminant al festivităţii a avut loc pe 26 ianuarie.

După orele 10.00 a.m. din partea de nord a Pieţei Trafalgar, pe calea Charing Cross până la strada Shaftesbury, a pornit Marea Paradă constând din cea mai mare adunare de lei şi dragoni chinezeşti din Europa şi din care alegorice bogat împodobite care au fost făcute cadou pentru Chinatown Londra de către Republica Populară Chineză.

Graţia dansurilor şi costumele interpreţilor de dansuri tradiţionale, diversitatea culorilor, bătaia tobelor, personajele mitice, au încântat miile de oameni de pe străzile Londrei.

Pe la orele 12.00. s-a permis mulţimii de oameni care aştepta afară să intre în Piaţa Trafalgar, unde a fost amenajată o scenă mare pentru discursuri şi spectacole.

Primul discurs şi salut de bun venit adresat mulţimii a fost rostit de către E.S. Liu Xiaoming, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Regatul Unit al Marii Britanii care a adresat mulţumiri autorităţilor britanice şi organizatorilor pentru susţinerea acestui eveniment, a subliniat soliditatea relaţiilor chino-britanice şi a urat un An Nou fericit tuturor.

Au urmat apoi alte discursuri rostite de oficiali chinezi şi britanici, iar după pictarea tradiţională a ochilor leilor de pe scenă, s-a deshis seria manifestărilor.

De asemenea în Piaţa Trafalgar au fost amplasate şi standuri de la care se putea cumpăra mâncare chinezească, sau obiecte tradiţionale chinezeşti; a fost prezentată caligrafia chinezească şi oferte tentante culinare dar şi pentru reţeaua de telefonie mobilă. La alte standuri, vizitatorilor au fost distribuite gratuit publicaţia Amazing China şi publicaţia Comunităţii Chinezeşti din Londra.

Pe strada Shaftesbury avut loc evenimente dedicate talentului şi comunităţii, dar şi pe calea Charing Cross, de prezentare de arte marţiale şi diferite ateliere de cultură, în Piaţa Leicester spectacole dedicate familiei şi copiilor, iar Chinatown a fost zona pentru mâncare festivă şi dansul leilor.

Aceasta este cea mai mare sărbătorire anuală a Anului Nou Chinezesc din afara Asiei, o serbare cu adevărat magnifică prin numeroasele aspecte ale creativităţii pe care le implică în spiritul bucuriei şi armoniei.

Anul Nou Fericit! Xin nian hao!

Corespondent: Ion-Marius Tatomir

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni