Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

21 iunie 2024

Cuvinte ilustrate: povești românești pe bandă desenată, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale, 15 ianuarie


Expoziția de benzi desenate și conferință cu ilustratori, cărți de povești din toate timpurile, jocuri și jucării românești, ateliere creative de ilustrație și storytelling, club de lectură pentru părinți

Comunicat de presă: Asociația ESCU
Cuvinte ilustrate: povești românești pe bandă desenată este un proiect propus de Asociația ESCU, care va avea loc în data de 15 ianuarie, între orele 11-21, la ARCUB (Hanul Gabroveni), pentru celebrarea Zilei Culturii Naționale, prin care publicul are șansa să descopere în premieră scriitori români și poveștile acestora în cadrul unei expoziții de benzi desenate, cu lucrări realizate de câțiva dintre cei mai prolifici ilustratori și graficieni și întâlnirea cu aceștia, dar și prin ateliere creative de desen și lectură și o mini-expoziție de jocuri, jucării și obiecte de memorabilia inspirate de povești și basme autohtone.
Expoziția de față reunește sub acelasi acoperiș, povești românești în benzi desenate, autori de BD din toate generațiile: și cei dinainte de ’89, dar și cei din noul val. Vom descoperi lucrări ale lui Puiu Manu, Valentin Tănase, Șerban Andreescu, Sandu Florea, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Sorin Anghel, Livia Ruzs, Vali Ivan, Alexandra Măndoiu, Mircea Arapu, Maria Surducan, Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Xenia Pamfil și Adrian Grăjdeanu. Planșele expuse provin din revistele Comics Didactic, expozițiile Maeștri ai Benzii Desenate Românești și din colecții private.
Super eroii din comics-urile americane, personajele din bandă desenată franco – belgiană, dar și cele din manga – banda desenată japoneză își pot găsi cu ușurință corespondenți în literatura română pentru copii, texte pline de aventuri și eroi de poveste!
Această inițiațivă care are ca scop re-atragerea elevilor către literatura română. În același timp, proiectul urmărește creşterea gradului de acces la cultură prin promovarea textelor literare, luând în calcul o perspectivă mai neconvențională, dar atrăgătoare, respectiv banda desenată, care ar trebui să fie privită în special ca un act de cultură pentru copii. De unde și de ce acest demers? Înainte de anul 1989, poveștile românești erau prezente în publicații pentru copii, precum Cutezătorii, Șoimii Patriei, Luminița, Almanahul Copiilor, unde textele scriitorilor români erau transfomate în benzi desenate. După anul 1990, banda desenată cu subiecte din literatura română a început să fie mai puțin prezentă în publicațiile pentru copii, locul fiind luat de literatura universală. Ca răspuns al acestui fenomen, au apărut în ultimii zece ani proiecte de bandă desenată precum revistele Comics Didactic, albumele cu Amintiri din Copilărie, romane grafice inspirate din basmele românești, dar și alte publicații.
“Banda desenată este o artă narativă, grafică, secvențială, dar mai ales una dintre cele mai la îndemână activități menite să stimuleze imaginația publicului tânăr, să îl apropie de lectură și să îl ajute să ajungă la o înțelegere mai aprofundată a textului. Ne-am propus să le arătăm celor mici, dar și adulților deopotrivă, că fiecare carte este o aventură care merită trăită și altfel, dincolo de cuvinte, iar componentele interactive ale proiectului propus, precum expoziția, atelierele și conferința cu tematica benzii desenate și a literaturii românești, nu pot fi decât un început pentru toată lumea de a explora și alte modalități de a fi creativ.” – Andreea Dănescu (Președinte Asociația ESCU, inițiator al proiectului).
Programul evenimentului:

 1. Expoziția de benzi desenate a 15 artiști renumiți din România, cărți de povești din toate timpurile, jocuri și jucării românești, care au ca tematică povești, jocuri și autori ai literaturii române. Expoziția va fi însoțită și de vizionarea unor povești pe diapozitive. Printre poveștile expuse se vor număra: Toate pânzele sus, Făt-Frumos din lacrimă, Craii de Curte Veche, Enigma Otiliei, La Țigănci, O scrisoare pierdută, Dl. Goe, Mircea cel Mare și Solii, Toma Alimoș, Cele douăsprezece prințese dansatoare, Luceafărul, Greuceanu, Cocoșelul neascultător, Noapte de decembrie, Hagi Tudose, Bubico, Țugulea, Neghiniţă, Harap-Alb, Povestea porcului, Sarea în bucate, Ocaua lui Cuza, Scrisoarea a III-a, Vizită, Isprăvile lui Păcală, Sobieski și Românii etc.
 2. Ateliere creative de desen, ilustrație, lectură interactivă și storytelling dedicate copiilor – “ COMICS DIDACTIC”

Vă așteptăm alături de autorul de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu, să descoperiți universul benzilor desenate! Copiii își vor face noi prieteni în timp ce, prin joacă și desen, își vor dezvolta imaginația și vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate. Prin intermediul atelierului, copiii vor învăța să realizeze o scurtă bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte.

Realizate de: Mihai Ionuț Grăjdeanu – ateliere de ilustrație și desen – orele 13-15 / Alexandra Timofte – lectură interactivă – orele 19-20

 1. Clubul de lectură al părinților – atelier practic dedicat părinților prin care aceștia pot explora modalitățile prin care pot ajuta la formarea obiceiului de a citi în familia lor. Care sunt efectele reale ale cititului în familie sau, mai bine zis, ce înseamnă conceptul de parenting pentru lectură? Specialiști în parenting și psihologie vor propune celor prezenți tehnici și strategii de promovare a lecturii de plăcere în rândul celor mici.

Realizat de: Nora Neghină – orele 16-17

 1. Conferința ”Ce mai citim astăzi? Cum sună viitorul poveștilor și al domeniului benzilor desenate și cărților pentru copii din România?”, ARCUB (Sala Cafenea), ora 18.00 -19.00

Printre temele abordate se vor număra:

 • O trecere scurtă în revista a micii istorii de bandă desenată românească și a personalităților marcante din domeniu
 • Ce înseamnă un bun ilustrator, după ce criterii se stabilește valoarea unei ilustrații, cât de prețuiți sunt ilustratorii în România, cui îi va aparține viitorul acestui domeniu?
 • Cum trebuie să fie făcută ilustrația de carte sau bandă desenată? Există reguli? Există limitări?
 • Cum arată piața de carte românească pentru copii?

Invitați:

 • Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor prolific de bandă desenată și romane grafice, a initiat multiple proiecte editoriale, precum „Legendele Dacilor”, „Comics Didactic” și BD HISTORIA Benzi Desenate Istorice.
 • Puiu Manu, grafician, realizator de benzi desenate, unul dintre cei mai longevivi, prolifici și talentați creatori de benzi desenate istorice, de aventuri și science-fiction din România.
 • Șerban Andreescu, cunoscut ilustrator de cărţi pentru copii, un maestru al benzilor desenate. A colaborat cu numeroase edituri şi reviste din România.
 • Valentin Tănase, pictor, sculptor, ilustrator şi autor de benzi desenate, a realizat o serie de ilustrații de carte (ex. „Povestiri Istorice”) și nenumărate pagini de bandă desenată (de exemplu în revistele Cutezătorii, Universul Copiilor)
 • Mădălina Corina Diaconu – moderator – jurnalist Radio România Cultural și organizator al Salonului de Bandă Desenată din București
 1. Vizionare de diapozitive și diafilme cu povești pentru cei mici, orele 20.00-21.00

• Mai multe informații interesante despre programul complet al evenimentului se regăsesc pe website-ul oficial https://muzeulpublicitatii.ro/ și pe pagina de event pe Facebook – https://www.facebook.com/events/2745949885499330/.

Inițiator și organizator: Asociația ESCU
Un proiect cultural sprijinit financiar de Ministerul Culturii
Susținut de Primăria Capitalei, prin ARCUB
Parteneri: Comics Didactic și Asociația Muzeul Jucăriilor


Despre Asociația ESCU
www.asociatiaescu.ro
Asociaţia ESCU înseamnă Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate. Suntem o organizaţie nonguvernamentală tânără, independentă, apolitică, non-profit, înființată în anul 2005, cu obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala noastră direcţie de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spaţiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar. Asociația noastră operează la intersecția dintre creativitate, artă și antreprenoriat cultural, organizând evenimente, programe educaționale, cercetare experimentală și suport pentru producția proiectelor artistice, precum și programe de mentorat în diplomație și relații internaționale. Proiectele noastre de referință, axate pe domenii precum diplomația culturală și publică, relații internaționale, publicitate și branding, sunt World Experience Festival, NATO Youth Academy, Diplomatic Backstage Program și Made in RO: muzeu temporar de publicitate și branduri românești, ediția a doua a Made in RO:100 ani de branding românesc.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni