Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a susţinut o intervenţie în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema implementării agendei “Femeile, Pacea și Securitatea”


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a susținut luni, 4 noiembrie 2019, o intervenție în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul dezbaterii deschise pe tema „Implementarea agendei privind Femeile, Pacea și Securitatea”.

În intervenția sa, diplomatul român a evidenţiat eforturile depuse de România pentru avansarea egalităţii de gen în prevenirea şi soluţionarea conflictelor şi consolidarea păcii. A subliniat că România alocă 2% din PIB pentru apărare, contribuind la asigurarea reprezentării femeilor la toate nivelele în cadrul proceselor de luare a deciziilor.

A arătat, de asemenea, că Grupul Naţional de Implementare al rezoluţiei 1325 (2000) – compus din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, Comitete Parlamentare, precum şi reprezentaţi ai societăţii civile – a finalizat Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea rezoluţiei 1325 (2000), acesta urmând să fie adoptat în luna decembrie a acestui an.

Reprezentantul Permanent a menţionat că România a acordat o atenţie deosebită subiectului “Femeile, Pacea şi Securitatea” pe perioada preşedinţiei române a Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, amintind că în cadrul vizitelor de lucru efectuate de diplomatul român în Sahel şi Africa de Vest au fost organizate reuniuni cu reprezentante femei ale societăţii civile, reiterând rolul esenţial pe care acestea îl joacă în obţinerea unor procese de pace durabile.

A arătat că România a depășit în 2019 pragul de 16% recomandat în inițiativa Secretarului General al ONU, „Action for Peacekeeping”, 17% din observatorii militari şi ofiţerii de stat major, precum şi 21% din ofițerii români de poliție care participă la operaţiuni de menţinere a păcii sub drapel ONU fiind femei.

 

 

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni