Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iunie 2024

Scrisoare deschisă a cineaștilor români către Centrul Național al Cinematografiei


SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată Doamnă Director General Anca Mitran,

Stimați Membri ai Consiliului de Administrație,

Încălcarea Regulamentului privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice, organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) în 2019, ne obligă la un demers public menit să atragă atenția asupra disfuncționalităților sistemice din procesul de evaluare a scenariilor și organizare a concursului amintit. Perpetuarea unor carențe majore ce stau la baza procesului de evaluare a scenariilor afectează viața profesională a participanților (regizori, scenariști, producători) și dezvoltarea industriei filmului în România, aceasta din urmă fiind principala atribuție a CNC.

În ciuda eforturilor făcute în ultimii ani de a alinia cadrul legislativ ce guvernează sesiunile de finanțare la practicile europene, calitatea procesului de evaluare a proiectelor a involuat. S-a ajuns la o situație fără precedent – ignorarea unor criterii minime de responsabilitate pentru asigurarea unei evaluări profesioniste a scenariilor/proiectelor înscrise în concurs. Erorile din fișele de evaluare a scenariilor la prima sesiunea de finanțare organizată de CNC în 2019 nu sunt excepții (multe se perpetuează de ani de zile), ci o încălcare de necontestat a propriilor criterii de evaluare. Aceste criterii sunt, de altfel, singurul cadru existent (și așa deficitar) pentru asigurarea unei minime imparțialități în evaluarea scenariilor.

După solicitarea fișelor de evaluare de către mai mulți producători/regizori, ele au scos la iveală o serie de abateri semnalate deja într-un amplu articol de presă:

 1. Fișe de evaluare complet goale.

 2. Evaluări formulate identic pentru proiecte diferite.

 3. Evaluări ce fac confuzie între scenarii.

 4. Neconcordanțe între textul evaluării și scenariul analizat.

 5. Evaluări copiate din sinopsisul depus de concurent.

 6. Nerespectarea numărului minim de semne cerut de Regulament.

Dat fiind că nimeni nu s-a autosesizat pentru a remedia situația descrisă mai sus, ne întrebăm cine, când și cum trebuia să remarce faptul că fișele de evaluare nu au fost întocmite cu respectarea Regulamentului? Cine si ce fel de măsuri trebuia să adopte în astfel de cazuri? Cine răspunde pentru încălcarea Regulamentului CNC?

De asemenea, solicităm conducerii CNC și Ministerului Culturii implicarea imediată în vederea inițierii modificărilor legislative necesare pentru:

 1. Realizarea unui audit independent al procesului de evaluare a scenariilor și al procedurilor interne ce stau la baza întregului proces de organizare a concursului, pentru a formula o opinie obiectivă cu privire la deficiențele existente și la soluțiile cele mai bune.

 2. Inițierea demersurilor necesare pentru schimbarea legii, în sensul desecretizării autorilor scenariilor/proiectelor înscrise în concurs, după modelul aplicat de cele mai multe instituții similare din Uniunea Europeană.

 3. Completarea/depunerea online a aplicațiilor și evaluărilor, după modelul EURIMAGES si MEDIA.

 4. Schimbarea Regulamentului CNC, în sensul asumării clare a răspunderii pentru cazurile de nerespectare a acestuia și pentru erorile procedurale din procesul de evaluare. CNC este răspunzător pentru evaluarea retroactivă a membrilor comisiilor de concurs, astfel încât persoanele care au depunctat în mod repetat proiecte ce s-au dovedit viabile și valoroase în urma producției lor sau care au punctat cu note mari proiecte care nu au ajuns la public sau despre care nu se mai știe nimic, să nu mai poată face parte din comisii.

 5. Îndeplinirea obligației de a organiza două sesiuni de concurs pe an, așa cum prevede legea, la date fixe, stabilite și anunțate public la începutul fiecarui an calendaristic.

 6. Gasirea unei soluții pentru a evita supraîncărcarea evaluatorilor și a le oferi timpul necesar analizării fiecărui scenariu.

 7. Formare unui corp de evaluatori de scenarii profesioniști în baza atribuției CNC de ”susținere a formării profesionale în domeniul cinematografiei.”

Și nu în ultimul rând, considerăm că modul de consultare a industriei prin vot online cu privire la următorul concurs CNC este o formă de neasumare a responsabilității. CNC este obligat prin lege să organizeze și a doua sesiune în acest an, în cele mai bune condiții, iar acest fapt nu trebuie să depindă de modificarea Regulamentului, așa cum lasă să se înțeleagă metoda de consultare propusă pe site-ul CNC. Identificarea celor mai bune soluții la problemele amintite – în urma consultării constante și amănunțite cu majoritatea profesioniștilor din industria de film – este responsabilitatea CNC, fapt consfințit prin statutul său. Organizarea viitorului concurs în condiții juste și responsabile nu poate fi condiționată de inițierea unor schimbări ale Regulamentului și/sau ale Legii.

Semnatari:

Radu Jude – regizor

Adrian Sitaru – regizor

Radu Muntean – regizor

Alexandru Solomon – regizor

Tudor Giurgiu – regizor, producător

Corneliu Porumboiu – regizor

Andrei Cohn – regizor

Marian Crișan – regizor

Alexandru Mavrodineanu – regizor

Bogdan Mureșanu – regizor

Bogdan Theodor Olteanu – regizor

Anamaria Antoci – producător

Anda Ionescu – producător

Adina Sădeanu – producător

Gabi Virginia Șarga – regizoare

Cătălin Rotaru – regizoare

Cristina Iliescu – regizoare

Claudia Silișteanu – scenaristă

Alina Alexandra Grigore – actriță, regizoare

Monica Lăzurean-Gorgan – regizoare, producător

Gabriela Suciu Pădurețu – producător

Andreea Cristina Borțun – regizoare

Anca Damian – regizoare

Paul Negoescu – regizor

Eliza Zdru – regizoare

Radu Ciorniciuc – regizor

Adriana Răcășan – producător

Oana Giurgiu – producător

Octav Chelaru – regizor

Vladimir Dembinski – regizor

Cecilia Ștefănescu – regizor

Cristian Pascariu – regizor

Tudor Cristian Jurgiu – regizor

Irina Andreea Malcea – producător

Iulia Rugină – regizoare 

Ioana Flora actriță

Tudor D. Popescu  editor imagine

Ruxandra Ghițescu – regizoare

Oana Iancu – producător

Alexandru Teodorescu – producător

Adrian Silișteanu – director de imagine

Andrei Tănase – regizor

Claudiu Mitcu – regizor, producător

Sarra Tsorakidis – regizor

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni