România a subliniat importanța unui sistem multilateral puternic pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în cadrul Dezbaterii Generale a Comisiei a Doua a ONU New York, 8 octombrie 2019
8 octombrie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ
Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, a subliniat în cadrul dezbaterii generale a Comisiei pentru Afaceri Economice și Financiare a Adunării Generale (Comisia a Doua – C2), care se desfașoară în această perioadă la New York, importanța menținerii unui sistem multilateral puternic pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și implementarea acordurilor internaționale în materie – Agenda 2030, Agenda de Acțiune Addis Abeba și Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.
A amintit că, în cadrul Săptămânii la Nivel Înalt a Adunării Generale a ONU, la finele lunii septembrie, liderii din întreaga lume au abordat o serie de provocări aflate pe agenda globală: schimbările climatice, finanțarea dezvoltării, atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila (ODD). A opinat că:”Principalul nostru obiectiv trebuie să fie reducerea sărăciei, mobilizarea resurselor publice și private pentru asigurarea securității alimentare și implementarea tuturor ODD, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Conceptul central adoptat de liderii noștri în 2015 trebuie, de aceea, să rămână prioritar pentru activitatea acestei Comisii”.
Prezentând măsuri adoptate de România în acest sens, ambasadorul Ion Jinga a subliniat că : ”Paradigma de dezvoltare a țării mele include buna guvernare, statul de drept, respectarea drepturilor omului și egalitatea de gen. Strategia Națională 2030 pentru dezvoltarea durabilă a României este bazată pe o consultare publică largă, oglindește așteptările societății noastre și cartografiază politicile necesare pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă. Stabilirea unor unități de dezvoltare în cadrul administrației naționale și crearea unei coaliții pentru dezvoltare durabilă a societății civile sunt doar câteva instrumente pe care le avem în vedere pentru creșterea eforturilor naționale în acest domeniu.”
A menționat, de asemenea, faptul că: ”România contribuie la lupta împotriva sărăciei extreme și sprijină dezvoltarea instituțiilor democratice durabile în țările în curs de dezvoltare, expertiza noastră în materie de standarde privind securitatea alimentară și procesarea alimentelor, tehnologii agricole și cele privind erodarea solului fiind recunoscută și apreciată în cooperarea bilaterală cu aceste state”.