Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

CANDIDATII LA FUNCTIA DE PREȘEDINTE DAU IMPRESIA CĂ FAC O CONCESIE ALEGĂTORILOR DIN DIASPORA DACĂ STAU DE VORBĂ CU EI


Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (A.J.R.P.) a propus o dezbatere publică, la care să participe candidații la Președenția României.
Despre acest subiect, ca și despre urmările acestui demers, i-am solicitat un interviu în exclusivitate președintelui A.J.R.P., Cristian Bucur.

Viorel Maier: Vă felicit pentru iniţiativă, mai ales că în diaspora sunt un mare număr de votanţi. Cum v-a venit acesta idee?

Cristian Bucur: A.J.R.P. este o organizaţie a jurnaliştilor din diaspora, iar după cum a anunţat chiar şi guvernul, numărul românilor care trăiesc în afară este de 5,6 milioane. Politicienii îşi aduc aminte de noi înainte de alegeri, iar după ce obţin un număr de voturi, ne uita complet până la următorul scrutin. Se observa de fiecare dată că subiectul “românilor de pretutindeni” este doar superficial atins şi se transmit mesaje “subliminale” de tipul cei plecaţi sunt nişte căpşunari sau îngrijitori care se roagă de autorităţi să fie băgaţi în seamă. Să nu uităm că există un mare număr de români foarte bine integraţi acolo unde sunt, care duc o viaţă decentă indiferent de tipul de muncă pe care-l fac, în plus există şi o largă categorie de oameni care au evoluat foarte bine pe scara valorilor din alte ţări, în timp ce în România au fost complet ignoraţi, ca să folosesc un termen blând. În realitate, milioanele de români care au plecat, pleacă şi vor pleca în continuare sunt practic “împinşi” să o facă în primul rând din lipsa speranţei că mâine va fi mai bine. Cu toate acestea, politicienii şi responsabilii administraţiilor româneşti sunt absolut indiferenţi la această hemoragie de valori umane, continuând să manipuleze realităţile şi aruncând o imagine negativă asupra diasporei. Un exemplu ar putea fi şi recenta tentativă de înscriere pe listele de votare a românilor din afară României care s-a soldat cu un număr foarte mic de răspunsuri, iar concluzia a fost că nu suntem interesaţi de alegeri, când de fapt procedura pentru votul prin corespondenţă, de exemplu, a fost destul de complicată, implicând completarea de formulare, trimiterea prin poştă, operaţiuni care necesită destul de mult timp. Să nu uităm că posibilitatea de a vota direct în secţiile de votare este valabilă şi probabil că multe persoane o vor face.
Ca şi concluzie, cred că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă tot interesul să menţină o legătură strânsă cu românii din afara ţării, nu numai pentru a încuraja investiţiile în economie, dar şi pentru a menţine acest spirit românesc în comunităţile din care cei plecaţi fac parte. Însă se pare că suntem încă departe de acest lucru. Această dezbatere a candidaţilor la funcţia de preşedinte avea ca idee o prezentare a viziunii viitorului preşedinte faţă de toate aceste aspecte. Şi pentru a arăta o adevărată preocupare, ne-am gândit să-i invităm într-un loc cu mulţi români, astfel am ales Roma, unde am închiriat o sală chiar în centrul oraşului, restul cheltuielilor fiind suportate de fiecare participant în parte. Subliniez că nu există niciun fel de subvenţie sau sponsorizare.

Viorel Maier: Care au fost paşii organizaţii/concretizării ei?

Cristian Bucur: Am cerut opinia partenerilor şi prietenilor AJRP despre proiect, iar ecourile au fost extrem de pozitive. De asemenea, am luat legătura cu candidaţii şi echipele lor de campanie, toată lumea a zis că ar fi un proiect foarte interesant, de fapt o premieră. Am fost sprijiniţi de câteva persoane entuziaste şi astfel am reuşit să punem totul la punct.

Viorel Maier: Cine dintre candidaţi au răspuns propunerii dumneavoastră şi în ce mod?

Cristian Bucur: În urma discuţiilor, am avut răspunsuri pozitive din partea echipelor lui Theodor Paleologu, Mircea Diaconu şi Dan Bârna. Trebuie să vă mărturisesc faptul că lucrurile au mers în anumite cazuri mai greu decât ne aşteptam. Deşi toată lumea zicea că este un proiect foarte interesant, nu mi s-a părut că diaspora este luată 100% în serios. Va mai mărturisesc şi decepţia pe care am avut-o vizavi de actualul preşedinte care a refuzat categoric orice dialog, deşi, dacă ne aducem aminte bine, a avut un mare sprijin din partea diasporei la primul său mandat. În cazul echipei lui Viorica Dăncilă, lucrurile îşi păstrează aceeaşi ambiguitate, practic nici da, nici nu, cred că au vrut doar să tragă de timp. Ca şi concluzie generală, am avut impresia că s-ar considera această discuţie mai mult o concesie care s-ar face diasporei în loc să se aprecieze platforma pe care, în realitate, noi le-am oferit-o.

Viorel Maier: Care este situaţia astăzi cu acest proiect?

Cristian Bucur: În afara unui singur candidat care nu a ezitat niciun moment să intre într-o dezbatere, ceilalţi au prezentat reticenţe, astfel că prezenţă fizică la Roma a fost eliminată. Le-am propus ca şi alternativă o dezbatere online pe o platformă pe care le-o punem la dispoziţie, dar nici acest lucru nu a fost acceptat. Până la urmă, am hotărât să facem dialoguri individuale cu fiecare dintre cei 3 candidaţi şi acest pas pare că a fost acceptat. În principiu, în câteva zile vom anunţa datele acestor dialoguri care vor fi transmise live pe reţelele de socializare unde se vor accepta şi întrebări concrete ale romanilor de pretutindeni.

Viorel Maier: Ce întrebări li se vor pune, şi cine a contribuit la formularea lor?

Cristian Bucur: Întrebările vin din partea jurnaliştilor români de pretutindeni, membri AJRP, dar şi din afară asociaţiei. De altfel, invităm toate persoanele interesate să ne propună întrebări de interes pentru diaspora prin email: contact@ajrp.org. Dorim ca aceste discuţii să fie cât mai concrete şi aplicate.
Avem şi un site dedicat evenimentului: https://dezbatere.candidaţi.ro/

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni