Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

Books & Arts: Arta lecturii la Castelul Cantacuzino


BOOKS & ARTS: Arta lecturii

@ Castelul Cantacuzino, Bușteni

4 octombrie 2019 – 30 martie 2020

Vernisaj: vineri, 4 octombrie 2019, ora 13

Curator: Alexandra Ardelean

Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino aduce la început de toamnă o nouă expoziție, “BOOKS & ARTS”, o expoziție realizată din drag de carte și încurajați de proiectul de lege „Anul Cărții” în România. Opere de artă inspirate din cărți, carte-obiect, cititori imortalizați de pensula artiștilor, reprezentări artistice ale unor povești cunoscute și basme populare, dar și o surpriză din sfera tehnologiei – toate așteaptă să vă inspire în perioada 4 octombrie 2019 – 30 martie 2020.

Vernisajul va avea loc vineri, 4 octombrie, la ora 13.

Expoziția a fost organizată de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, iar lucrările provin de la Muzeul Național al Literaturii Române din București (fiind opere participante în cadrul Bienalei de Carte Bibliofilă și Carte-Obiect, ediția I, București, în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2018), lucrări selectate în urma unui concurs de portofolii (cu scopul de a promova artiști contemporani) organizat de Galeria de Artă a Castelului, de la galeria Renaissance Art Gallery, dar și de la colecționari privați și artiști. Colecțiile din care provin lucrările sunt: Colecția Gheorghe Burtea, Colecția Matei Chintilă, Colecția Daniel Crăciun, Colecția Cristian Mareș, Colecția Dorin Mihalache, Colecția Sorin Mihăilescu, Colecția Dodo Niță, Colecția Boris Paraschivescu, Colecția Puiu K. Patzelt, Colecția Florica și Vasile Petrovici, Colecția George Șerban, Colecția Armand Voicu.

Expoziția “BOOKS & ARTS” scoate în evidență legatura spirituală dintre om și carte, prin puterea artistului de a o transpune într-un mediu vizual, dar în același timp reamintește omului de importanța cărților pentru cunoaștere. Ea încurajează păstrarea cărților cât mai aproape de suflet, aidoma unor prieteni dragi, lansând astfel o invitație de alăturare la lectură prin cititorii surprinși pe pânză. Poveștile sunt redate într-un mod unic și subiectiv, demonstrând că ele rămân o sursă infinită de inspirație. Naturile statice din expoziție abundă cu cărți, demonstrând că prezența acestor obiecte, chiar cu rol decorativ, asigură omul că are o eliberare și un răspuns mereu la îndemână. Unele lucrări din expoziție demonstrează cum cartea se transformă și se adaptează prezentului, încercând constant să rămână de actualitate în era tehnologică.

Artele vizuale s-au reunit la Castel pentru a prezenta arta lecturii în cele mai variate medii de expresie artistică: pictură, grafică, sculptură și instalație. Toate acestea le veți întâlni în sălile galeriei, în timp ce ghidul vă va purta printr-o captivantă călătorie în universul cărților, povestită prin intermediul operelor de artă.

Program de vizitare de luni până duminică între orele 10-18 (ultima intrare la 17:05).

Intrarea se face din oră în oră respectiv: 10.05; 11.05; 12.05; 13.05; 14.05; 15.05; 16.05; 17.05.

Detalii despre biletul de intrare aici.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări de grafică ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache și ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România. Centenarul Marii Uniri a fost celebrat cu o mare expoziție de sculptură, cuprinzând 100 de sculptori români, iar apoi atenția s-a îndreptat spre un secol de artă feminină, reprezentat prin 110 artiste din România.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni