Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 iulie 2024

Declarația ambasadorului României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache cu privire la necesitatea prelungirii termenului de înregistrare a alegătorilor din străinătate


Mă simt dator să fac apel la Guvernul României și la Autoritatea Electorală Permanentă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare a cetățenilor români din străinătate, atât, pentru votul prin corespondență, cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare.

După cum se știe, mâine, 11 septembrie este prevăzut să se încheie acest proces. Este adevărat că, în aceste 45 de zile de când a fost demarată procedura de înregistrare, numărul românilor din străinătate este surprinzător de redus. Doar aproximativ 55.000 de români s-au înregistrat.

Se poate observa însă că, în ultimele zile, s-a intensificat ritmul de înregistrare. Se poate observa o creștere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondență și pentru solicitarea înființării de secții de votare.

De exemplu, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondență în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondență (7.600), cât și pentru solicitarea înființării de secții de votare (5.400).

Diaspora mai are nevoie de timp, și cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile și să dea astfel șansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondență, pe o  considerăm o modalitate civilizată și confortabilă de exercitarea a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înființarea de secții de votare.

sursa:  http://ambasada-romaniei.co.uk/ro/actiuni-ale-ambasadei/apel-pentru-prelungirea-termenului-de-inregistrare-a-alegatorilor-din-strainatate

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni