Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

4 octombrie 2024

Conferinţa mondială pentru Apărarea Libertăţii Presei


În zilele de 10-11 iulie a.c. la Printworks, Londra, a avut loc conferinţa mondială Apără Libertatea Presei (Defend Media Freedom), eveniment organizat de către guvernul britanic şi cel canadian. Conferinţa a reunit delegaţii din peste 100 de ţări, incluzând 60 de miniştri şi peste 1500 de jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai societăţii civile, personalităţi din mediul academic.

În prima zi a conferinţei a fost lansată ”Declaraţia Comună a celei a 20-a Aniversări: Provocări la adresa Libertăţii de Exprimare în decada următoare”, document elaborat de către raportorul special al ONU David Kaye, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei Harlem Desir, raportorul special al OAS Edison Lanza şi raportorul special al Comisiei Africane Lawrence Mute, cu asistenţă din partea organizaţiei Articolul 19 şi Centrul pentru Lege şi Democraţie.

Documentul prevede necesitatea creării unui mediu care permite exercitarea libertăţii expresiei, construirea şi menţinerea unui internet liber, deschis şi inclusiv şi tratează problema controlului privat asupra sistemelor de comunicare digitale.

Au avut loc sesiuni în care s-au dezbătut numeroase subiecte importante printre care: libertatea presei în America de Sud şi în Balcanii de Vest, independenţa presei, siguranţa femeilor jurnaliste, măsuri spre a pune capăt uciderii jurnaliştilor, protejarea jurnaliştilor în zonele de conflict din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

La şedinţa plenară ”Libertatea Presei: jurnalişti sub ameninţare” a participat Chrystia Freeland, ministrul canadian de Externe, Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, Amal Clooney, Trimisul special pentru Libertatea Presei şi Luz Mely Reyes, jurnalistă din Venezuela.

Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt a subliniat importanţa existenţei unei prese libere şi a anunţat măsuri luate de guvernul britanic pentru promovarea libertăţii presei.

Marea Britanie şi Canada au stabilit un Fond pentru Apărarea Presei Globale care va fi administrat de către UNESCO. Acesta va fi folosit pentru a oferi consiliere legală jurnaliştilor şi pentru formare în domeniul siguranţei pentru jurnaliştii care merg în zone de conflict.

A fost adresată şi o invitaţie către reprezentanţii guvernelor din întreaga lume de a semna documentul Angajamentul Global asupra Libertăţii Presei care prevede că spre a contracara ameninţările la adresa libertăţii presei este nevoie de a se acţiona atât local cât şi global şi angajamentul de a coopera pentru apărarea libertăţii presei printr-o Coaliţie a Libertăţii Presei. De asemenea se specifică stabilirea unui Comitet de Nivel Înalt de Experţi Legali care să ofere consiliere guvernelor care doresc să întărească mecanismele legale pentru consolidarea libertăţii presei.

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt a declarat:

Marea Britanie şi Canada sunt dedicate promovării libertăţii presei în întreaga lume. Aceasta este o componentă esenţială a prosperităţii economice, dezvoltării sociale şi a democraţiilor rezistente. Este un drept la care toate statele s-au angajat, aşa cum e prevăzut în Articolul 19 al Declaraţiei Universale al Drepturilor Omului: ”libertatea de a menţine opinii fără intervenţie şi de a căuta, primi şi transmite idei prin orice mijloace şi indiferent de graniţe”.

În a doua zi a conferinţei s-a discutat despre importanţa libertăţii presei, libertatea presei în Asia de Sud-Est, dezinformare, campania pentru libertatea presei, presa în Europa de Est şi Asia Centrală, libertatea presei, dezvoltarea şi democraţia în Africa.

Lord Neuberger, preşedintele Comitetului de Nivel Înalt de Experţi Legali şi Amal Clooney, vice-preşedinte al Comitetului au anunţat componenţa Comitetului de Nivel Înalt de Experţi Legali.

Acesta s-a întrunit pentru prima dată la Conferinţa Globală pentru Apărarea Libertăţii Presei.

Comitetul de Nivel Înalt este un organism independent convocat la cererea guvernului Britanic şi cel Canadian şi prezidat de către Lord Neuberger, fost preşedinte al Curţii Supreme a Marii Britanii.

Ministrul de Externe britanic Jeremy Hunt a declarat:

Oprirea valului violenţei împotriva jurnaliştilor necesită voinţă politică, presiune diplomatică şi un cadru legal spre a asista ţările să progreseze.”

Trimisul special pentru Libertatea Presei al Ministrului britanic de Externe, Amal Clooney a declarat:

Comitetul de Nivel Înalt de Experţi Legali aduce laolaltă experţi de vârf în libertatea presei, incluzând judecători, avocaţi şi academicieni din întreaga lume. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu ei spre a dezvolta şi avansa cadre legale care pot ajuta la protejarea libertăţii presei în jurul lumii”

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a declarat anul 2018 ca fiind cel mai rău an pentru jurnalişti, cu un număr mai ridicat de jurnalişti ucişi cu 15% faţă de 2017.

UNESCO confirmă că 99 de jurnalişti au fost ucişi, 348 închişi şi 60 ţinuţi ostatici.

Evenimentul Defend Media Freedom a adus în lumina reflectoarelor problemele grave cu care se confruntă jurnaliştii independenţi, ameninţările, violenţele şi abuzurile la care sunt supuşi doar pentru că au curajul de a păşi în faţă şi a spune lucrurilor pe nume, a face adevărul cunoscut. Implicarea organismelor guvernamentale în adoptarea unei poziţii ferme pentru apărarea libertăţii presei reprezintă consolidarea structurilor democraţiei fără de care societatea liberă nu poate exista.

Corespondent: Tatomir Ion-Marius  Credit foto: Tatomir Ion-Marius

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni