Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Consultarea reprezentanților partidelor politice și ai asociațiilor cetățenilor români din Marea Britanie cu privire la organizarea alegerilor pentru Președintele României din 2019


12 iulie 2019

Comunicat de presă

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a organizat joi, 11 iulie 2019, o sesiune de consultări cu reprezentanții partidelor politice și ai asociațiilor cetățenilor români din Marea Britanie privind organizarea și desfășurarea scrutinului pentru alegerea Președintelui României din 10 noiembrie 2019 și 24 noiembrie 2019 (turul al doilea).

Au dat curs invitației lansate de ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dan Mihalache, reprezentanți ai PNL, PSD, Alianței USR-PLUS, ProRomânia, Platformei România 100, My Romania Community, RUDA, Diaspora Europeană, GRASP, Diaspora pentru România, Mișcarea Diaspora Unită, Romanian Cultural Charitable Trust, Centrul Comunitar Român din Londra, Romanian Women in UK, Parohia Nașterea Maicii Domnului, Boston, Parohia ortodoxă din Oxford și reprezentanți ai comunității românilor din Londra, Luton, Birmingham, Kent, Bristol, și Slough.

Ambasadorul Dan Mihalache, adjunctul șefului de misiune, Cosmin Onisii, și coordonatorul Secției Consulare a Ambasadei României din Londra, Valentin Muntean, au prezentat noul cadru legislativ, adoptat recent de Parlamentul României, în care se vor desfășura alegerile pentru Președintele României.

Ambasadorul Dan Mihalache a detaliat prevederile legale privind votul prin corespondență, extinderea perioadei de votare la 3 zile, introducerea posibilității înființării de secții de votare la cererea a cel puțin 100 de români care au reședința într-o localitate din Regatul Unit, extinderea programului de votare până la ora 24.00, în situația în care la secția de votare sunt persoane care nu au votat, posbilitatea suplimentării până la 15 a membrilor din secția de votare, și implicit a cabinelor și a ștampilelor de vot.

Șeful misiunii diplomatice a României la Londra a pledat pentru utilizarea alternativei votului prin corespondență, modalitate de vot solicitată chiar de cetățenii români care, la scrutinul anterior, s-au deplasat la secțiile de votare fără a reuși să voteze. El a făcut apel la românii din Regatul Unit să se înregistreze pentru a-și exprima votul într-o modalitate civizilizată, fără consum de timp și bani cu deplasarea la o secție de votare.

Cu referire la solicitarea cetățenilor români de înființare de noi secții de votare, ambasadorul României a precizat că este nevoie de implicarea activă a membrilor comunității românești, atât pentru găsirea unor locații pentru secții, cât și pentru identificarea de personal pentru birourile de votare. “Implicarea voastră va fi decisivă deoarece resursele umane ale misiunii diplomatice sunt limitate. Vom face tot ce putem să asigurăm condiții oprime pentru exercitarea votului, dar nu putem face asta decât în parteneriat cu comunitatea românilor din Regatul Unit”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache.

Reprezentanții partidelor politice și ai asociațiilor românilor din Marea Britanie și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini demersurile Ambasadei României în organizarea scrutinului din toamna acestui an. În acest sens s-a agreat idea creării unei platforme de lucru care să reunească reprezentanți ai misiunii diplomatice și voluntari din comunitatea românilor din Regatul Unit care să conlucreze pentru  asigurarea celor mai bune condiții în vederea exercitării votului la scrutinul pentru alegerea Președintelui României.

Ambasadorul Dan Mihalache a dat asigurări că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Consulatul General de la Manchester, Consulatul General de la Edinburgh și rețeaua de consulate onorifice de pe teritoriul Regatului Unit vor depune toate eforturile în vederea asigurării celor mai bune condiții pentru exercitarea dreptului de vot de către cetățenii români aflați în Marea Britanie.

 

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni