Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

10 septembrie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a participat la întâlnirea conducerii Comisiei pentru Consolidarea Păcii cu înalți oficiali ai Băncii Mondiale pe tema cooperării și parteneriatelor pentru consolidarea păcii


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, în calitate de Vicepreședinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuiling Commission – PBC), a participat, la 1 iulie 2019, la Dialogul Informal Interactiv dintre Banca Mondială și PBC, care a avut loc la Washington D.C. Întâlnirea a fost găzduită de Mahmoud Mohieldin, Vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, Relații cu ONU și Parteneriate. Din partea Băncii Mondiale au mai fost prezenți Darietou Gaye, Director pentru Strategii și Operații în Africa, Franck Bousquet, Director pentru Fragilitate, Conflict și Violență al Băncii Mondiale, alți înalți funcționari și experți ai Băncii. Din delegația PBC au făcut parte Președintele în exercițiu al Comisiei, ambasadorul columbian Guillermo de Soto, Asistentul Secretarului General pentru Consolidarea Păcii, Oscar Fernandez–Taranco, președinții configurațiilor specifice de țară din cadrul PBC și ambasadori ai statelor aflate pe agenda PBC.

În intervențiile sale, ambasadorul Jinga a subliniat angajamentul constant al României în favoarea consolidării păcii și a salutat organizarea reuniunii PBC – Banca Mondială, având în vedere că una dintre prioritățile asumate de România la conducerea PBC, în anul 2018, a fost

consolidarea parteneriatelor cu instituții financiare internaționale. A apreciat că „Banca Mondială și ONU au obiective comune, abordează provocări generate de situații de criză, acționează complementar și interdependent”, opinând că, în contextul amenințărilor actuale la adresa păcii și securității internaționale, interconexiunea dintre pilonii de dezvoltare, securitate și umanitar ai ONU, precum și prevenirea conflictelor ar trebui să fie elemente centrale ale cooperării dintre cele două organizații.

Diplomatul român a abordat și oportunitățile generate de cooperarea tripartită în formatul ONU – Banca Mondială – Uniunea Europeană, evidențiind că o prioritate a mandatului României la președinția PBC a reprezentat-o regiunea Sahel: ”În timpul președinției române a PBC, sesiunea anuală a Comisiei a fost dedicată regiunii Sahel, iar reuniunea comună PBC-ECOSOC a abordat interconexiunea dintre schimbările climatice și securitate în regiunea Sahel”. Împărtășind experiența din cadrul vizitelor desfășurate în 2018, în calitate de Președinte al PBC, în state din regiunea Sahel și Africa de Vest, a reiterat importanța cooperării dintre PBC și Banca Mondială, atât la nivel strategic cât și operațional, în sprijinul continentului african.

A salutat, totodată, elaborarea Strategiei Băncii Mondiale pentru Fragilitate, Conflict şi Violenţă, care urmează să fie lansată în toamna acestui an, precum și oportunitatea de a colabora pragmatic cu PBC în aplicarea acestui cadru analitic şi programatic: „Timpul abordărilor fragmentate a trecut. ONU și PBC trebuie să utilizeze procesul revizuirii arhitecturii de consolidare a păcii din 2020 pentru a crește gradul de cooperare cu Banca Mondială, pentru consolidarea păcii şi îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni