Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

8 septembrie 2024

Comemorarea victimelor Pogromului de la Iași din 28 – 30 iunie 1941


În perioada 28 – 30 iunie 2019, s-au comemorat 78 de ani de la cel mai mare masacru antisemit din România, cunoscut drept ”Pogromul de la Iași”, pogrom inițiat de generalul Ion Antonescu, fiind uciși atunci mii de evrei. Evreii care au supraviețuit masacrului de la Chestura de Poliție au fost duși la gară și urcați în vagoane de marfă, închise ermetic. Era ”trenul morții”. Înghesuiți, fără apă și aer, evreii erau purtați cu acel tren al groazei în zona Moldovei, ajungând ca aceste ființe umane, în lipsa apei, să-și bea propria-i urină.

An de an se organizează ”Marșul Vieții”, fiind a cincea ediție anul acesta, eveniment inițiat de rabinul Josef A. Wasserman, rabinul comunității israelienilor originari din România.

În seara zilei de 29 iunie 2019, în sala de conferințe a Hotelului Internațional din Iași, unde au fost cazat grupul de israelieni sosiți special pentru acest eveniment, au avut loc convorbiri cu cei prezenți, povestiri ale supraviețuitorilor și urmașilor acestora din timpul Pogromului, venind cu detalii, cu amintirea numelor și a domiciliilor avute dar și amintirea celor care au salvat evrei de la moarte, așa cum a fost Viorica Agarici și alții.

Rabinul Josef A. Wasserman, prin cuvântul său, a pus accent pe educarea tinerelor generații despre trecut pentru a onora amintirea celor dragi care au murit în timpul Pogromului dar și ca o necesitate pentru a nu se repeta ororile din acea perioadă neagră a istoriei României. ”Acest Marș al Vieții este un exemplu nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume”, a subliniat rabinul av. Iosef Wasserman.

Ziaristul israelian, Dragoș Nelersa, a adus un omagiu celor prezenți în sală, a apreciat efortul imens făcut de rabinul av. Iosef. Wasserman în organizarea ”Marșului Vieții”, care, de fiecare dată începe pregătirea cu un an înainte pentru anul ce urmează a fi comemorate victimele Pogromului de la Iași, și a făcut cunoscută prezența în sală a ziaristelor, Cătălina Matei de la Agerpres București și a Lucreției Berzintu, co-fondator al Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni din Canada.

La ”Marșul Vieții”, desfășurat pe traseul din Centrul de Cartier Păcurari – Cimitirul Evreiesc, au participat delegați ai Președinției României, Guvernului României, Ambasadelor Israelului și Statelor Unite ale Americii la București, primarul Iașului, ing. Mihai Chirica, primarul orașului Ashdod din Israel, dr. Yechiel Lasri, consulul general al României la New York și mulți alții.

În cadrul acestui eveniment a avut loc și reinaugurarea portalului de la intrarea în cimitir, pentru a cărui construcție și-a adus un aport deosebit primarul Iașului, ing. Mihai Chirica. Rabinul Harel a rostit o rugăciune iar Rabinul J. Wasserman a făcut traducerea. ”Această poartă este o onoare nu numai pentru decedați dar și pentru cei care trăiesc…” (J. Wasserman)

A urmat un ceremonial militar și religios apoi aprinderea a șase lumânări din partea: 1). Domnului Yehiel Lasri, primarul or. Ashdod și a domnului Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași; 2). Domnului Mihai Aurelian; 3). Ofițerilor în rezervă din statele Israel și România; 4). Ambasadelor Statelor Unite ale Americii și Israel în România; 5). Președintelui Comunității Evreilor din Iași și a Președintelui evreilor originari din orașul Ashdod; 6). Domnului Rabin av. Iosef Wasserman, inițiatorul ”Marșului Vieții” împreună cu domnul Vasile Tiron și domnul Dragoș Nelersa, director al Gazetei Românești din Israel. A urmat intonarea psalmilor de către rabinul Rafael Shaffer din București și a rugăciunii Kadiș de către rabinul Harel.

Au fost depuse coroane de flori din partea: Președinției României, Guvernului României, Federației Comunităților Evreilor din România, Primăriei orașului Ashdod, Primăriei Municipiului Iași, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, Garnizoanei Iași, Asociației Promovarea Iudaismului în Israel, Asociației reprezentanților familiei Fiterman. O participare deosebită au avut în acest an „Clubul Cavalerilor de Malta”, o organizație caritabilă din București care s-a alăturat „Marșului Vieții” și compania Tarom care a susținut evenimentul.

Rabinul avocat Iosef Wasserman a intonat cântecul Ani Ma`amin (Eu cred) după care s-a încheiat prima parte a ceremoniei.

În partea a II-a, pe o scenă, au avut loc alocuțiuni ale oficialităților prezente privind semnificația acestei ceremonii, astfel: Abraham Ghiltman – președintele Comunității Evreilor din Iași, Shlomo Safir – fiul unei victime a Pogromului. Nicoleta Nicolae – consilier de stat la Președinția României, Lilla Debelka – secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Din acel infern al oamenilor – dintre care nu au lipsit bătrâni, femei și copii – renegați de statul care trebuia să-i protejeze, o parte au reușit să supraviețuiască și au devenit peste timp mărturisitorii acelor orori, iar moștenirea lor rămâne pe veci, prin amintire, în conștiința noastră colectivă” (Klaus Iohannis).

Primarul Iașului, ing. Mihai Chirica a spus:

Dragi oaspeți din Statul Israel, dragi ieșeni, dragi reprezentanți ai presei ieșene, stimați invitați, vreau în primul rând să vă mulțumesc, să vă mulțumesc din sufletul meu pentru că ați venit din nou alături de noi, ieșenii, pentru a ne reaminti aceste momente care din momente tragice pot deveni o lecție de viață pentru noi toți și mai ales pentru tânăra generație. Am ascultat cu atenție toate discursurile pe care le-ați avut.”

După ceremonia de la Cimitirul Evreiesc, participanții la eveniment au mers în curtea fostei Chesturi de Poliție unde și-au amintit de acele momente groaznice ( str. V. Alecsandri).

După atâtea momente triste a urmat și o bucurie; în Sala V. Pogor din cadrul Primăriei Iași a avut loc semnarea Acordului de înfrățire a Municipiului Iași cu orașul Ashdod din Israel de către primarii acestora după intonarea imnurilor celor două țări, Israel și România.

O zi foarte emoționantă, o zi care a trecut cu o comemorare de tristă amintire se termină cu un acord de înfrățire între cele două orașe, Ashdod și Iași. Eu vă vorbesc astăzi în numele celor mai importante comunități românești din Israel, este vorba de Fundația rabinului J. Wasserman, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, asociație pe care eu o conduc, Centrul Cultural Israelian de la Tel Aviv și Organizația Unitară a Originarilor din România. În luna aprilie 2019 a avut loc la Tel Aviv Gala de premiere a celor mai importante personalități ce contribuie la promovarea culturii românești. Cu acel prilej primarul Iașului a primit premiul „Prieteniei Româno Israeliene” și medalia de recunoștință evreiască „Jerusalem – Terra Santa”, cea mai înaltă distincție pe care o oferă comunitatea noastră personalităților din România. De aceea, acum și aici, am onoarea de a-i înmâna distincția respectivă” , a spus Dragoș Nelersa.

Am semnat cu ieșenii prin jurământ că trebuie să stau alături de ei… viața te poate duce oriunde, și-n sus, și-n jos… Dumnezeu știe asta. Românilor, evrei plecați în statul Israel, le urez pe această cale multă sănătate, pace în suflet, prosperitate și liniște acolo unde și-au găsit o țară… Statul Israel trebuie să-și decidă singur soarta prin voia poporului său. Statul Israel trebuie să pună ca și chezășie a faptului că și-a ocupat teritoriile de drept (…). România este un stat prieten.” (Mihai Chirica, primarul Iașului).

Lucreția Berzintu

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni