Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 iulie 2024

Festivalul de Film și Istorii Râșnov (FFIR) 2019


COMUNICAT DE PRESA

Libertatea va fi tema celei de-a 11-a ediții a Festivalului de Film și Istorii Râșnov

La 30 de ani de la căderea dictaturilor comuniste din Europa Centrală și de Est și în plină criză de identitate și credibilitate a democrației tradiționale, Festivalul de Film și Istorii Râșnov (FFIR) își propune o evaluare critică a conceptului de libertate. Ce am făcut cu libertatea câștigată în 1989, ce înseamnă să fii liber în 2019, cum ne cultivăm libertatea personală și care sunt limitele libertății într-o societate bazată pe drepturile omului sunt doar căteva dintre întrebările la care vă invităm să găsim împreună răspuns între 19 și 28 iulie 2019, la Râșnov.

Într-un spațiu nou, ce va fi amenajat în centrul orașului, FFIR va găzdui dezbateri despre decembrie 1989, libertatea economică, muzica libertății, libertate câștigată – libertate pierdută (30 de ani după 1989), cinema-ul și libertatea. Vor fi, de asemenea, abordate teme precum emigrația românească (Diaspora, pământ românesc) si potențiala revenire în țara natală (Absolvent de Oxford, caut loc de muncă în România), viitorul Europei post-Brexit, digitalizarea societății și minorități (Privilegiul României multiculturale). Vor fi marcate aniversarea a 50 de ani de la aselenizare, a 70 de ani de NATO si a 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Paleologu.

Printre participanții la discuții se vor număra ambasadorii Statelor Unite, Hans Klemm, Marii Britanii, Andrew Noble, și Israelului, David Saranga, la București, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și cel al Universității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea, 3 dintre cei 4 country managers partners ai companiilor Big 4 de consultanță și audit (Ramona Jurubiță – KPMG România, Ionuț Simion – PwC România, Alexandru Reff – Deloitte România), economiștii Lucian Croitoru (BNR), Dan Bucșa (Unicredit Bank) și Ionuț Dumitru (Raiffeisen Bank), istoricul si ambasadorul Adrian Cioroianu, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, regizorul de film Stere Gulea, diplomatul Toader Paleologu, cosmonautul Dumitru Prunariu și cineastul francez Pierre-Henri Deleau.

Un eveniment cu totul special va fi reprezentat conferința despre libertate pe care actrița Oana Pellea o va susține în Grădina Cetății Râșnov în seara de joi, 25 iulie.

Peste 50 de filme vor fi proiectate în Cinematograful Amza Pellea (în timpul zilei) și în Grădina Cetății Râșnov (după apusul soarelui). Vor putea fi vizionate, printre altele, „Bohemian Rapsody” (2018), filmul Rami Malek a primit Oscarul 2019 pentru cel mai bun rol principal masculin, capodopera clasică „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975), regizată de Milos Forman, cu Jack Nicholson în rolul titular, co-producția „Donbass”, care i-a adus lui Sergei Loznitsa premiul de regie al secțiunii Un certain Regard la Cannes 2018, bijuteria rusească „Leto / O vară rock’n’roll” (2018) și peliculele autohtone „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” și „Moromeții 2”. Ajunsă la a doua ediție, competiția de film documentar, deschisă peliculelor cu subiect istoric produse după 1 ianuarie 2017, va propune 8 titluri internaționale și 8 românești.

FFIR 2019 va începe în seara de 19 iulie, la ora 20:00, cu un concert al trupei byron, găzduit de Grădina Cetății Râșnov. În același spațiu fermecător, cu vedere la Piatra Craiului, la Bucegi, la Postăvaru și, desigur, la stele, vor susține cântări Luna Amară, Alexandru Andrieș, Ada Milea și Vali Răcilă, Alina Ciolcă Band, Orkid, Coma și The Mono Jacks. Biletele pentru toate aceste concerte au fost deja puse în vânzare pe eventbook.ro.

Sub egida Laboratorul-atelier de muzică vecheFestivalul de Film și Istorii Râșnov va produce 14 evenimente, găzduite de Bisericile Evanghelice din Râșnov și Codlea și de Biserica Lutherană din Crizbav. Filmul mut “Femeia din Lună” (1921), al regizorului german Fritz Lang, va fi proiectat în Grădina Cetății Râșnov, beneficiind de sound design-ul live asigurat de grupul CelloFun și de participarea Irinei Margareta Nistor și a lui Dumitru Prunariu.

Trupa timișoreană de teatru Auăleu va prezenta, în aer liber, spectacolele “Mens sana in corporatist sano” și “HUOOOO!!!!”.

Mai multe detalii despre invitații și programul FFIR 2019 sunt de găsit pe  www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/ și pe www.ffir.ro.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics. FFIR are susținerea unor parteneri importanți: Banca Comercială Română, Banca Transilvania, ETA2U, Trecadis, Arnia, Fancurier, KPMG, PwC, Deloitte, Schneider, Medlife, Druid,  Autonom, Nespresso, Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni