Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iunie 2024

Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020 (ICTR)


De Ziua Națională a Tineretului, 2 mai, orașul Iași a preluat oficial titlul de Capitala Tineretului din România de la municipiul Baia Mare. Odată cu această titulatură Iașiul va intra în posesia premiului de 50.000 de euro, oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România care funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org ).

Lansarea Programului ICTR 2019 – 2020 a avut loc în Sala ”Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași. La eveniment au participat, alături de tineri, invitați din țară și din afara granițelor ca: reprezentanții Guvernanței Capitala Tineretului din România (Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT, BCR); Administrația Publică Locală, Mediul Academic, Mediul Privat, Instituțiile de Cultură, ONGT-urile și naționale plus reprezentanții Costești – Capitala Tineretului din Republica Moldova 2019.

Lansarea Programului ICTR a inclus o serie de activități desfășurate de-a lungul zilei de 2 mai 2019, ca: a) conferința de presă și semnarea acordului privind implementarea programului ICTR 2019 – 20120; acord semnat între Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS, organism care va implementa Programul ICTR 2019-2020, Primăria Municipiului Iași, care va asigura co-managementul Programului, și Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România” (Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR). b) prezentarea publică a Tramvaiului Tinerilor; c) dezvelirea ”totemului” rISeUp: #CredeÎnOrașulTău; d) recepția oficială de lansare a Programului ICTR 2019 – 2020.

Înainte de recepția oficială l-am abordat pe domnul Mihai Chirica, distinsul primar al Iașiului, pentru a-i solicita un mic interviu. A acceptat cu amabilitatea ce-l caracterizează. Iată:

Lucreția Berzintu: Stimate domnule primar, Mihai Chirica, ce ne puteți spune în câteva cuvinte despre acest eveniment ?

Mihai Chirica: Este un eveniment frumos pentru că are o țintă precisă pentru tinerii din Iași, pentru tinerii din România. Iașul are statut de Capitala Tineretului din România pentru un an de zile, 2019 – 2020. Un proiect frumos pe care ei l-au conceput, l-au scris și susținut, și până la urmă l-au câștigat. Eu am devenit, să spunem, partenerul lor astfel încât din pachetul de proiecte pe care le-au ales să le transformăm în realitate. Cred că va rămâne ceva frumos în urma acestui proiect în sensul mișcării de tineret care va deveni destul de coagulantă. Ei ar putea să stea în toate organizațiile la aceeași masă și să-și ceară toate drepturile lor pentru ca proiectele să fie puse în practică.

Lucreția Berzintu: Referitor la activitățile desfășurate în ziua de astăzi, care este scopul programului ”rISeUp”?

Mihai Chirica: Prin implementarea programului ”rISeUp” la Iași se urmărește dezvoltarea unui sistem de branding al cartierelor ieșene, elaborarea unei strategii de tineret în regiunea de dezvoltare Nord-Est, alături de marile centre urbane din zonă

Lucreția Berzintu: Aveți un mesaj pentru tinerii din afara granițelor României?

Mihai Chirica: Sigur! ”O mare pierdere pentru România sunteți voi! Practic, am pierdut coloana vertebrală a ființei neamului. O durere în suflet am când mă gândesc că aici a rămas parte din familii dezbinate, parte din părinții și bunicii voștri – posibil ca pe unii să nu-i mai găsiți, și un lucru cât se poate de sincer, România vă așteaptă înapoi, să reveniți și să vă întregiți familiile aici, să vă lăsați obștescul sfârșit în pământul țării în care v-ați născut.”

Lucretia Berzintu, AJRP (Canada), UZPR (România)

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni