Sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Comisiei de Drept Internațional a ONU
22 mai 2018
COMUNICAT DE PRESĂ
Misiunea Permanentă a României la ONU a găzduit luni, 21 mai 2018, un eveniment de marcare a 70 de ani de la înființarea Comisiei de Drept Internațional a ONU, cu participarea președintelui CDI, Eduardo Valencia Ospina, și a profesorului Dr. Bogdan Aurescu, reprezentantul României în cadrul CDI.
Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a evocat contribuția României pe parcursul celor 70 de ani de existență a CDI: “Juriști și diplomați români de renume precum Vespasian Pella și Nicolae Titulescu au adus contribuții remarcabile în cadrul Ligii Națiunilor la codificarea și dezvoltarea dreptului internațional. După înființarea Comisiei de Drept Internațional în 1948, această tradiție a fost continuată cu succes de către alte generații de juriști și diplomați români de excepție, între care actualul ministru de Externe al României, Teodor Meleșcanu, care a fost timp de 12 ani membru al CDI și profesorul Bogdan Aurescu, consilier de politică externă al Președintelui României și fost ministru de Externe. La temelia politicii externe a României stau respectul față de dreptul internațional și angajamentul ferm în favoarea diplomației multilaterale. Pe baza acestui parcurs solid în arena internațională, România a decis să candideze pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020-2021.”
Membrul român al CDI, Profesorul Bogdan Aurescu, a subliniat importanța respectării dreptului internațional pentru România: “Țara mea a pus întotdeauna dreptul internațional în nucleul esențial al politicii noastre externe, pentru că a înţeles că pentru o ţară de talia României dreptul internaţional, cu normele, principiile, conceptele și instituţiile sale, este un instrument extraordinar care maximizează uneori exponenţial şansele de a ne îndeplini eficient obiectivele de politică externă. Mă bucur că Școala Română de Drept Internațional poate să își aducă expertiza la codificarea și dezvoltarea progresivă a dreptului internațional, inclusiv în cadrul Comisiei ONU de Drept Internațional”.
Președintele CDI, Eduardo Valencia Ospina, a vorbit elogios despre contribuția școlii românești de drept internațional, precum și a diplomaților români la dezvoltarea instrumentelor dreptului internațional.
Informații suplimentare:
Comisia ONU de Drept Internațional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU înființat în baza prevederilor Cartei ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internațional și a codificării sale. CDI este formată din 35 de experți independenți în domeniul dreptului internațional, care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experiență recunoscută pe plan internațional în acest domeniu, atât în ce privește aspectele teoretice, cât și cele practice ale dreptului internațional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizațiilor internaționale.
Profesorul Dr. Bogdan Aurescu a fost ales membru al CDI la 3 noiembrie 2016.