Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

18 aprilie 2024

Conferința științifică „Brățările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia”, susținută la Lisabona, Republica Portugheză, de către dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României


COMUNICAT DE PRESĂ            

Domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, va susține în data de 13 aprilie a.c., la Lisabona, Republica Portugheză, conferința științifică având ca subiect brățările regale dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Conferința va avea loc în Salonul Nobil al Muzeului Național de Arheologie din capitala Portugaliei.

Evenimentul se desfășoară în cadrul parteneriatului realizat între cele două muzee, inițiat de Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, având sprijinul Direcției Generale a Patrimoniului Cultural portughez, pentru a celebra Centenarul Desăvârșirii Unității Naționale.

Evenimentul va avea loc în prezența unor reprezentanți ai mediului academic precum profesori și studenți de la Universitatea din Lisabona, de la alte universități din capitala lusitană, de la Universitatea din Coimbra, cercetători, dar și jurnaliști și publicul interesat de subiectul prezentat.

Conferința face parte din amplul proiect expozițional „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”, aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Portugaliei, Domnul Marcelo Rebelo de Sousa și al Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis. Expoziția, în cadrul căreia Muzeul Național de Istorie a României prezintă piese excepționale din categoria „tezaur”, a fost vernisată la Lisabona, în 27 noiembrie 2017 și va fi deschisă până la 22 aprilie 2018.

Cele 21 de piese din metale preţioase prezentate de Muzeul Național de Istorie a României în expoziția „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic” provin din diferite ansambluri datate de-a lungul unei perioade de peste 6000 de ani, din mileniul al V-lea a.Chr. şi până în secolul al V-lea p.Chr. Printre acestea se numără, pentru a da doar câteva exemple, piese eneolitice, unele dintre primele artefacte de aur ale istoriei, renumitul coif de la Coţofeneşti, una dintre brăţările de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa-Regia, patera din tezaurul de la Pietroasa sau piese incrustate cu granate din inventarele mormintelor princiare de la Apahida.

Expoziția a fost vizitată de Excelența Sa, Domnul Marcelo Rebelo de Sousa, Președintele Republicii Portugheze, iar de la deschidere și până în acest moment, a fost admirată de 48756 vizitatori, confirmându-se succesul acestui proiect fără precedent, care adună, laolaltă, piese cu valoare inestimabilă din patrimoniul celor două țări.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni