Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

ROMANIA 10


Festivități de premiere. Medalii de aur, de argint, de bronz, multe note de 10. Imnul României. Tricolorul. Lacrimi. Lacrimi pe podium, lacrimi acasă. Am fi vrut să fim lângă ele, lângă ei, să le mulțumim, să îi strângem în brațe, să le spunem că victoriile lor ne-au dăruit acel sentiment extraordinar al mândriei de a fi români.

Iată că a sosit și momentul cel mult așteptat. După 60 de ani, România este țara gazdă a Campionatelor Europene de Gimnastică, eveniment ce se va desfășura în cea mai mare sală polivalentă din țară, la Cluj, între 19 și 23 aprilie 2017.

Televiziunea Română și alte zeci de televiziuni din întreaga lume vor transmite live cea mai importantă competiție din gimnastica europeană.

E un moment de entuziasm, dar și de reflecție. Cum vom onora contribuția imensă adusă de gimnastică imaginii României?
Care va fi amprenta noastră de identitate culturală? Ce ne dorim să transmitem lumii?
Noi am ales un răspuns din multele posibile: 10.

10 costume tradiționale din toate regiunile țării vor spune lumii o poveste despre România, despre artă, spiritualitate, creativitate și frumos.
10 Ilene Cosânzene vor aduce medaliile la festivitățile de premiere purtând 10 costume populare din colecții private, create de oameni pasionați și dăruiți tradițiilor românești.

Lansăm un apel deschis tuturor colecționarilor din România de a ne trimite propuneri de costume tradiționale complete (inclusiv podoabe și accesorii), până cel târziu joi, 13 aprilie, ora 12.
Jurizarea și selecția finală a celor 10 costume va fi realizată cu sprijinul experților și specialiștilor de la Muzeului Etnografic al Transilvaniei: domnul Ioan Augustin Goia (cercetător), doamna Tekla Totszegi (expert) și doamna Laura Trosan (restaurator textile). Mulțumim și pe acestă cale domnului director Tudor Sălăgean pentru sprijinul acordat.

Pe 20 aprilie vom organiza la Muzeul Etnografic al Transilvaniei o ședință foto pentru toate cele 10 costume tradiționale, cu o întreagă echipă de profesioniști și unul dintre cei mai buni fotografi români.

Pe 23 aprilie, înaintea ultimelor festivități de premiere vom lansa oficial pe facebook albumul digital cu fotografiile celor 10 costume, însoțite de povestea lor, dar și de prezentarea colecționarilor atât în română, cât și în engleză. Acest album va fi distribuit tuturor corespondenților de presă români și străini prezenți la eveniment.

Este o mare provocare, dar și o mare responsabilitate pentru noi toți. Gimnastica, IA și costumul tradițional sunt simboluri naționale, părți componente ale brandului de țară. Prin ele spunem lumii o poveste despre România. Să facem din întâlnirea lor un moment memorabil pentru întreaga lume.

Andreea Diana Tănăsescu
La blouse roumaine

________________________

Fotografiile cu costumele tradiționale se pot trimite pe facebook sau pe adresa de email lablouseroumaine10@gmail.com.

Vom actualiza acastă postare în fiecare zi cu informații utile.

Pentru organizare și suport, am creat un grup inchis pe facebook, dedicat exclusiv colecționarilor.
___________________________

Foto: Dana Oniga – Adrian Urbanek si Catalina Ponor, JO Atena 2004 – ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

RO10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni