Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Intervenţia Reprezentantului Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate pe tema protecţiei infrastructurilor critice împotriva atacurilor teroriste


comunicat-de-presa

Preşedinţia ucraineană a Consiliului de Securitate ONU a organizat în premieră, la 13 februarie 2017, o dezbatere deschisă pe tema protecţiei infrastructurii critice împotriva atacurilor teroriste. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai unor agenţii ONU, NATO şi INTERPOL, miniștri și miniștri adjuncți de externe, precum și ambasadori acreditați la ONU.

 

Cu acest prilej, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluţiepe această temă, ce contribuie la întărirea cadrului juridic în domeniul luptei împotriva terorismului. Evenimentul se încadrează într-un context internațional care impune, din partea statelor membre ONU, menţinerea unui nivel ridicat de protecţie a infrastructurilor critice şi de consolidare a eforturilor comune pentru combaterea cât mai eficientă a atacurilor şi amenințărilor cu profil terorist.

 

În intervenția sa, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a salutat oportunitatea organizării acestei dezbateri, arătând că infrastructurile critice sunt esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii contemporane.

 

Subliniind că dimensiunea globală a ameninţărilorşi atacurilor teroriste necesită un răspuns global, a opinat că Naţiunile Unite trebuie să joace un rol cheie în abordarea coordonată şieficientă a acestei problematici.

 

Aevidențiat faptul că România a elaborat şi implementat Strategia naţională privind protecţia infrastructurilor critice şi Strategia privind securitatea cibernetică.  Totodată, a apreciat că „in România, demersurile destinate protejării infrastructurilor critice se bazează pe cooperarea dintre autoritățile statului, operatorii economici și populație, analiza de risc în funcție de raportul cost-beneficii, probabilitatea de apariție și impact, precum şi pe operaţionalizarea parteneriatului public-privat. Acest parteneriat este esențial, având în vedere că o parte semnificativă a infrastructurii aparține companiilor private sau multinaționale”.

 

A arătat că această abordare a autorităților române, ce include o importantă componentă de prevenție,face să nu existe nici un caz de cetățeni români sau rezidenți străini pe teritoriul țării noastre care să se fi deplasat în zone de conflict pentru a se alătura unor entități teroriste.

 

Evocând „eforturile ONU de dezvoltare a cadrului legislativ și instituțional prin care se aduce valoare adăugată în domeniul luptei împotriva amenințărilor teroriste, ca instrument aflat la dispoziția statelor membre”, Ion Jinga a menționat că România s-a numărat printre sponsorii rezoluției adoptate în aceeași zi de Consiliul de Securitate, ceea ce confirmă odată în plus angajamentul ferm al țării noastre în lupta împotriva terorismului.

 

Reiterând importanța cooperării judiciare internaționale în materie, diplomatul român a concluzionat că “în eforturile de protejare a infrastructurilor critice împotriva atacurilor teroriste sunt esențiale, deopotrivă, respectarea cadrului juridic internațional, precum şi adoptarea şi implementarea unor legislaţii naționale adecvate în domeniu”.

 

 

Elemente de background :

 

Subiectul protecţiei infrastructurilor critice este circumscris măsurilor adoptate în contextul prevenirii şi combaterii actelor cu caracter terorist. Reuniunea din 13 februarie 2017 urmează adoptării, în decursul anului 2016, a unor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU pe tema protecției aviaţiei civile împotriva atacurilor teroriste, a cooperării judiciare internaţionale în lupta împotriva terorismului şi a protecţiei personalului şi facilităţilor medicale în conflictele armate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni