Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Corala Symbol a Patriarhiei Române în concerte la Bruxelles și Anvers


Programul dedicat de Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătorilor de iarnă debutează cu seria de concerte de colinde ale corului Symbol al Patriarhiei Române la Bruxelles și Anvers. Patru concerte vor fi organizate împreună cu Alianța Belgo-Română, sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, la istorica abație catolică Cambre, respectiv la bisericile ortodoxe române din Bruxelles și Anvers, în perioada 2-5 decembrie 2016.

Corul de copii și tineret Symbol a fost înfiinţat cu binecuvântarea PF Patriarh Teoctist și a adus o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti.
Sub îngrijirea profesorului Jean Lupu, corul desfăşoară de peste 26 de ani o intensă activitate de difuzare a muzicii corale româneşti în ţară şi în străinătate. A fost laureat la numeroase concursuri internaţionale de gen: Karditsa și Preveza – Grecia, Cantonigros – Spania, Chișinău – Republica Moldova, Noyon – Franța, Bydgoszcz – Polonia, Viena – Austria, Varna – Bulgaria, Ohrid – Macedonia.

Muzicologul Grigore Constantinescu spunea despre profesorul Jean Lupu, cu ocazia concertului aniversar de 5 ani de la înființarea coralei :
„Uneori, faptele oamenilor sunt greu de înțeles… Cine îl poate înțelege pe profesorul Jean Lupu când a început ctitoria sa de acum, preferând neodihna?… Nu se explică altfel evenimentul, unic în analele istoriei muzicii noastre corale, al prezentării în primă audiție la Palatul Cantacuzino, în cadrul Cenaclului Uniunii Compozitorilor, a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur… de compozitorul Dumitru D. Stancu… Ca și Meșterul Manole, dirijorul Jean Lupu trebuie să reclădească, luptând ca minunea făcută din suflet și sunet să se înalțe mereu. Iată de ce cred că Symbol este într-adevăr, un subiect de poveste…” (Revista Fețele culturii, 30 octombrie 1995).

Printre cele mai recente performanțe ale corului Symbol se numără două medalii de aur la Festivalul Concurs Claudio Monteverdi de la Veneția(6 – 11 iulie 2016), la categoriile Coruri de copii  și tineret, respectiv Coruri de muzică sacră, și medalia de argint la categoria Marele premiu, unde a concurat alături de formații din Indonezia, Polonia, Slovacia și Turcia.

Symbol va face turneul în Belgia într-un format de 35 de fete, printre care solistele Andreea Blidariu, Andreea Dascălu, Corina Gatu; Alexandra Șerbanescu și Maria Crângașu (vioară) și Andreea Silivestru (chitară), sub îndrumarea profesorilor Jean Lupu și Luminița Gutanu-Stoian.
Repertoriul va cuprinde lucrări laice, religioase, colinde românesti și din repertoriul international.

-sfârşit-

Acces gratuit
Perioada: 2-5 decembrie 2016
Program :
•    Vineri 2 decembrie, 20:00, Abbaye de la Cambre 1050 Ixelles
•    Sâmbată 3 decembrie, 14:30 – Casa pentru persoane cu handicap divers Ixelles
•    Sâmbată 3 decembrie, 18:00 – Concert omagial cu ocazia Zilei Naționale a României, în prezența IPS Mitropolitul Iosif – Église orthodoxe roumaine de „Saints Pierre et Paul”, Rue Baron Guillaume Van Hamme 33 A, 1180 Uccle
•    Duminică 4 decembrie, 17:00 – L’Église catholique : Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, Rozenkrans plein, 2000 Anvers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni